Мегазвезди зарязват спорта, стават политици, актьори, лекари, ченгета

Мегазвезди зарязват спорта, стават политици, актьори, лекари, ченгетаСпортът е до време. Знаят го всички. А след това накъде? Според една статистика немалък процент от спортистите се насочват към треньорска работа. И това е логично. Има обаче и такива, които се впускат в съвсем ново и нетрадиционно дотогава амплоа. Бившата мегазвезда на НБА Шакил О\’ Нийл например преди броени дни направи рязък поврат в кариерата си. Гигантът стана офицер от запаса на полицията във Флорида. Всъщност Шак доказа, че с края на спортната кариера не идва краят на професионалния път. Ще припомним, че през 2012 г. О\’Нийл защити дисертация за ползата от хумора в дейността на ръководителите на организации…
Четирикратният шампион на НБА, носител на олимпийско злато от 1996 г. и световна титла от 1994 г. подаде документи за влизане под пагон още през септември м.г. Заради това 42-годишният баскетболист премина редица психологически и физиологични тестове. Основната му задача като полицай ще бъде обществена работа и създаване на положителен полицейски имидж сред децата.
Политиката се оказва една от привлекателните сфери за бившите спортисти. Световни и олимпийски шампиони с охота се отдават на законотворческа дейност. Така например настоящи депутати в Руската Дума са бившият световен шампион по бокс във версия WBA Николай Валуев и световната шампионка по кънки от игрите през 2006 г. Светлана Журова. В политиката премина и бившият световен шампион при свръхтежките боксьори Виталий Кличко, който поведе опозицията в Украйна.
В политическото поприще преуспя един бивш носител на „Златната топка“, футболистът Джордж Уеа. Той беше първият чернокож, спечелил престижното отличие. През 2005 г. УЕА участва в президентските избори в Либерия. Не успя, но стана сенатор.
Бившият вратар на „Спартак“ – Москва, Алексей Зуев се преквалифицира в изпълнител на шансони и концертите му изправят публиката на крака. В музиката намери амплоато си и другият вратар на спартаковци – Руслан Нигматулин, играл и в Сборная, който пък стана диджей.
В шоу бизнеса намери себе си друг бивш футболист – японецът Хидатоси Наката, както и руската тенисистка Анна Курникова, достигнала до осмо място в световната ранглиста.
Един от най-добрите защитници в американския футбол Джим Браун, който бе наречен от списание Sporting News за най-добър футболист на всички времена, през 1967 г. заряза кариерата си на спортист, за да се снима в киното.
Необичайно се разви професионалният път и на американския бейзболист Джордж Медич, играл навремето за тексаските „рейнджъри“. На 34 г. спортистът остави кариерата си, за да стане лекар. Между другото, той взема диплом още преди да стане звезда в бейзбола, а по време на мачове няколко пъти оставя играта и отива в трибуните, за да помогне на изпаднали в беда фенове. Спасявал е и човешки животи.
Най-ексцентричният избор прави белгийският футболист Джонатан де Фалко, играл с екипа на „Мехелен“. На 28 години той призна, че е гей и заряза футбола, за да стане порноактьор. По собствените му признания сега се чувствал особено щастлив.

Снимка: източник