Медът и неговите лечебни свойства са познати още в древността

Медът и неговите лечебни свойства са познати още в древносттаВ Египет медът е бил най-използваното лекарство. В папируса „Едуин Смит“, който е смятан за най-древния медицински писмен документ, написан между 2600 и 2220 пр. Хр., за меда се споменава над 500 пъти. Представете си: около 900 рецепти за лекуване на различни болести, в които основната съставка е именно медът! А заради антибактериaлните му свойства се е използвал за дезинфекциране на рани по време на войните. В древността ранените войници в Гърция, Римската империя, Китай и Асирия са мазали кървящите рани именно в мед, а дори и през Първата световна война в немската армия това е основното лекарство за бързо заздравяване на увредените места.

За меда е писано и в учебниците
В английските медицински справочници от средата на ХIX век се препоръчва да се прави гаргара с разтворен във вода мед – помагал за премахване на секрета в гърлото, както и срещу силни мускулни болки, запушване на носа, синузит, проблеми със съня. Научните проучвания до днес само доказват, че използването на мед в народната медицина е напълно обосновано, а в антисептичното, дезинфекциращото и антибактериалното му действие никой не се съмнява. Вместо антибиотици медът е използван в болница в Килиманджаро за почистване на рани със силно бактериaлно огнище.

Експерименти в болници
Леки форми на стомашно-чревни разстройства, диария също се влияят положително от меда. Учени в Южна Африка са установили, че медът спира развитието и размножаването на бактериите на салмонелата, шигелозата и ешерихия коли. Лекари в болница в град Дърбан са направили експеримент, като са давали на пациенти с диария да пият вода с мед. Половината от болните се възстановили по-бързо от тези, които са били на медикаментозно лечение.

Срещу пристъпи на астма и алергии
Честно мед се използва и в борбата срещу толкова неприятните пристъпи на астма. Предполага се, че това е заради остатъците на цветен прашец или полен в самия мед. Ако похапнем само няколко лъжички мед, то той действа точно така, както ако вземем лекарство срещу леко неразположение при алергия или астма. Често при запушване на носа и трудно дишане през пролетния и есенния период, когато поленовите алергии са най-разпространени, приемането на малки количества мед има успокоителен ефект. Една от теориите е, че „медните“ полени преминават без проблем през червата, стигат до кръвта и действат на имунната система в борбата срещу цветния прашец във въздуха.

Помага за по-добър сън
Сред най-популярните приложения на меда в народната медицина е за успокояване на зачервено гърло и регулиране на нарушения със съня. Наистина ли минава болката в гърлото? Не е точно така. Захарта в меда стимулира мозъка и по този начин се освобождават вещества, които притъпяват усещането за болка. Мозъкът ни насочва вниманието към нещо друго, което се случва около нас, а болката остава на заден план. Логично е.
Сънят се регулира от едно много важно вещество, наречено серотонин, известно и като „хормон на щастието“. Захарта в меда увеличава количеството серотонин, притъпява възбуждането на мозъка, кара ни да се успокоим и отпуснем, а това предполага и добър сън.

Не давайте на малките деца мед
Противопоказно е децата да пият вода с мед или да им се дават дори и малки количества от него. Това е често използвана практика в България, но е абсолютно неправилна и опасна за здравето на най-малките. Мед не се препоръчва в първите 12 месеца, защото в него има остатъци от бактериални спори, които могат да предизвикат заболяването ботулизъм. Бебетата имат недостатъчна бактериална флора и организмът не може да се пребори с агресивността на спорите. Има случаи на смъртност сред пеленачета, както и сериозни поражения на дихателната система.

Рецепта на Световната здравна организация
Има класическа рецепта, която се препоръчва на туристите, за да се преборят с внезапно възникнала остра диария.
В чаша за вода смесете 250 мл портокалов сок, една щипка сол и половин чаена лъжичка мед.
Във втора чаша смесете 250 мл дестилирана вода и една четвърт чаена лъжичка сода бикарбонат.
Отпивайте бавно и последователно от двете чаши.