Медът – храната на вечната младост

Медът – храната на вечната младост

Още от най-древни времена медът се е смятал за основно лекарство. Сам Хипократ го е употребявал всекидневно и е твърдял, че му дава сили и енергия. Днес не само народната, но и научната медицина прибягват към използването на мед при лечение на различни недъзи. Чудодейният пчелен нектар възстановява, повдига имунитета и мобилизира защитните функции на организма.

Тук е мястото да кажем, че медиците отдавна водят спорове за това кой мед е полезен и кой не е. Безусловно целебни свойства притежава само натуралният мед, който не е преминал никаква топлинна или друга технологична обработка. Всяко загряване на меда разрушава неговите микрочастици, а едновременно с това убива и полезните свойства. Специалистите препоръчват натурален мед да се купува от пазарите за мед, тъй като стоката, която се продава в супермаркетите, освен че има съмнителни качества има и противопоказания – преминал през някаква обработка, медът може да повлияе негативно върху доброто състояние на организма.

Главното полезно свойство на меда е неговото антибактериално, противогъбично и антивирусно действие. В меда се съдържа много калий – именно той отговаря за високата способност да се унищожават бактериите. В меда има и много желязо и химичният елемент мед, затова той се използва за лечение на амнезия и за нормализиране на нивото на хемоглобин в кръвта. Медът лекува кашлица, особено детска, ако се добави в мляко или в съвсем леко затоплена вода.

Медът повишава енергийното ниво и жизнения тонус на организма, помага срещу умора, влияе благотворно на емоционалното състояние при загуба на сили и депресия, подобрява съня. Той заедно с джинджифил и сок от лимон действа благотворно срещу гадене и нормализира работата на стомаха.
Медът често се използва и в козметиката. Смята се, че натуралната маска от мед с бадемово масло или зехтин е в състояние да сътвори чудеса буквално за няколко вечери, значително подобрявайки цвета на лицето, тонизирайки и подмладявайки кожата. Ето защо в много от козметичните линии за грижа на лицето различни световни марки предлагат маски, серуми и кремове с мед.

Регулярната употреба на мед въпреки неговата калоричност и повишено съдържание на захар помага за отслабване, тъй като ефективно спомага за разпадането на мазнините. Онези, които са на диета, трябва да знаят, че спокойно могат всяка сутрин да пият чаша топла вода с лъжичка мед и капка лимонов сок. Между другото, преди да бъде открит инсулинът именно с мед се е извършвало лечението на диабет. Лекарите често препоръчват мед вместо захар и това дава удивителни резултати.

Медът разбира се е различен по вид. В по-тъмния на цвят мед се съдържа повече мед, желязо и манган, отколкото в светлия. Затова за лечение на различни заболявания на сърдечно-съдовата система и за антибактериално действие се препоръчва предимно тъмен мед. А светлият по-добре разгражда мазнините и помага да се балансира нивото на киселини в стомаха, поради което се препоръчва при заболяване на храносмилателната система и при диетите.