Мъдър съвет за брака от бракоразводен адвокат

Мъдър съвет за брака

Ако искате колата ви да работи без проблеми, не чакайте съвсем да се съсипе – повикайте автомонтьор. Ако не искате случайно да предизвикате наводнение у съседите, посъветвайте се с водопроводчик. Защото това са хора, които се занимават с повреди, знаят по-добре от другите как да се грижат за вещите, за да не стигнат до счупване. Както смята Джеймс Секстън, същото се отнася и за бракоразводните адвокати.

В своята нова книга „Ако сте в моя офис, за вас е твърде късно“ опитният адвокат, повече от 20 години занимавал се с бракоразводни процеси, споделя съвети за това какво трябва да направим, за да не опрем никога до неговите професионални услуги.

Струва си да се вслушаме в съветите на човек, който многократно и детайлно е проучвал причините за разпада на семействата. Да, вероятно, ако искате да укрепите семейството си, едва ли бихте се обърнали за съвет към този човек, но ако добре се замислите, май трябва да направите именно това.

Нашата любов си отива отначало много бавно, след това мигновено

Ако помолите хора от своето обкръжение да назоват най-разпространените причини за разводите, то вероятно ще чуете нещо за сериозните конфликти между хората в брака – съпружеска изневяра, финансови разногласия, сексуална несъвместимост, разни възгледи за бъдещето и др.
Секстън потвърждава, че хората най-често идват в кантората му именно по тези сериозни и често неразрешими проблеми в семейния живот. Но той настоява, че всъщност далеч не те са истинските причини за разпада на браковете.

„Според мен, тези големи и неразрешими проблеми всъщност са само крайният резултат на много други, изглеждащи дребни и незначителни грешки, избори и решения, които едно след друго отдалечават хората все повече един от друг“ – казва Секстън.

И добавя:
«В книгата на Том Уулф „Огънят на тщеславието“ един от персонажите засяга темата за своя банкрут и друг персонаж го пита: „Тим, а ти как банкрутира?“, на което той отговаря: «Ами, банкрутирах като всички – отначало много бавно, а след това мигновено.
Аз мисля, че точно така се разпадат и браковете. Много бавно, а после мигновено. Това са сякаш мънички пукнатини в сала, които не забелязваш, докато той не се счупи и водата се излее върху нищо неподозиращите хора“.

Какви „малки пукнатини“ има предвид адвокатът? „Това е гримасата на раздразнение върху лицето ми, когато вашият партньор ви откъсва от безумно интересната книга или филм; начинът, по който неведнъж го ингорирате, когато той се нуждае от вас; всичките онези случки, в които не му отделяте пълното си внимание, даже ако той разказва нещо много важно…

„Това са малките пукнатинки, които с времето могат да се превърнат в зейнала пробойна в сала на вашия брак“ – казва той в едно от своите интервюта.

Любовта е действие, а не статично състояние на вечно щастие, което е достатъчно веднъж да постигнете и то да остане с вас завинаги. За любовта, както и за всички други истински важни неща в живота трябва да се борим и да работим над нея постоянно.

Успехът не може да бъде постигнат за един ден. И вие не можете мигновено да постигнете отлична физическа форма, колкото и да ви се иска. Нещо повече – ако искате не просто да станете успешен човек, но и да останете такъв, трябва да работите над всичко това и след постигането на целта.

Защо в такъв случай любовта, бракът и даже неговия крах трябва да бъдат изключение? На практика, всички големи цели се постигат постепенно, с малки стъпчици, с паузи и препятствия. Понякога този процес отнема месеци, години и десетилетия.
По правило хората отстрани виждат само драматичните последни стадии на процеса (негативен или позитивен), без да забелязват колко далеч в миналото са неговите корени.

Секстън предлага на семейните двойки един много кратък съвет. Ето го:

„Любовта е глагол“

«Смятам себе си за романтик, но не вярвам в приказки. Смятам, че съвременната култура създава у повечето хора, меко казано, не съвсем правдива представа за това, какво е любовта. Любовта не е статично съществително. Любовта е глагол, — твърди Секстън. — Любовта изчезва много бавно. Това е постепенен процес, както и, например, свалянето на излишни килограми. Никога не става така – събуждате се сутринта и с ужас разбирате, че от вчера насам сте качили десетина килограма. Вие ги трупате бавно, но сигурно, и крайният резултат е един – неестетични паласки и шкембенце. Така става и с любовта – тя може да се топи като голям къс лед, докато някойден вие не разберете, че от нея не е останало нищо.».

Да не изгубите любовта си, също както и да не трупате килограми, всъщност е много просто. Това не изисква от вас драматични жестове или героични постъпки. Достатъчно е да започнете да разбирате, че великото винаги се състои от дреболии. Вие трябва да им обръщате сериозно внимание и да действате. Да не поддаквате във всяка ситуация, само и само за да избегнете необходимостта от избор, да не се карате за дреболии (повярвайте, подредените кърпи в банята далеч не са най-важното в живота), и винаги да правите първата крачка по време на конфликти.

С други думи, винаги трябва да осъзнавате, че любовта – това е глагол. Действие. Процес.

«По този начин, ако искате вашата любов да е жива, трябва да обръщате внимание на всички дребни неща, които обикновено не забелязвате. Ако се окажете способни на това, повярвайте – никога няма да ви се наложи да прекрачите прага на моята кантора», — завървша Секстън.
Едва ли ще чуете по-добър съвет за вашия брак…