Мащерката – осмото чудо на света

Мащерката – осмото чудо на света

В последно време все повече треви и растения се превръщат в неизменна част от всекидневната диета. Мащерката е една от тях. Лечебните й свойства отдавна се славят като едни от най-полезните: това е многогодишна трева, която често се използва в кулинарията и в лечебната козметика, както и като лекарство.

Своите полезни свойства мащерката, наречена осмото чудо на света, дължи на изобилието на танините и олеиновите киселини, а така също на смолите и мазнините, които съдържа. В това растение има много витамини, в частност B и С, затова то се смята за един от водещите антисептици и дезинфекционни средства.

Най-разпространената лекарствена употреба на мащерката е като противокашличен препарат. Тревата и съдържащите се в нея ефирни масла са много ценни в битката с кашлицата, като се явяват лекарство срещу бронхити, особено детски. Мащерката осезаемо облекчава симптомите на астма.

Най-популярната запарка от мащерка при бронхити се приготвя, като 1 супена лъжица от тревата се залива с чаша кипнала вода. Оставя се 2 часа да престои в термос или в тенджерка с капак, след което се прецежда. За деца и за възрастни се препоръчва по една чаена лъжичка от запарката няколко пъти дневно след храна. Мащерката освен това притежава отлични диафоретични свойства, неслучайно много лекари я препоръчват при простудни заболявания и при грип. Чаят с мащерка намалява тежестта при простуда, помага при главоболие, предизвикано от запушен нос, облекчава състоянието при мигрени и като цяло подобрява самочувствието на болния. Тревата се препоръчва на хора, страдащи от безсъние – тя регулира нервната система и нормализира психичното състояние.

Полза от мащерката има и при разстройства на храносмилателната система, особено след тежък и наситен с мазнини обяд. Мащерка може да се пие няколко пъти дневно или дори само веднъж – ползата ще усетите веднага.

Запарката от мащерка се ползва и външно при артрити и лечение на ревматизъм, а така също във вид на компреси при различни кожни заболявания.
Важно е покрай полезните й свойства да споменем и някои противопоказания. Както и всяка друга трева мащерката може да навреди на организма при неправилна употреба. Сред главните противопоказания на мащерката са при бременност. На кърмещите майки също не се препоръчва – повишеното съдържание на ефирни масла може да повлияе негативно на млякото и на здравето на детето. Да избягват мащерката се препоръчва и на хора, които имат проблеми със стомаха, черния дроб и бъбреците, както и хора, които имат повишена киселинност в организма или са с намалена функция на щитовидната жлеза.

За да има мащерката пълноценно лечебно действие, се препоръчва тя да се бере в началото на лятото. Първите цветчета на тази трева са богати на ефирни масла и се появяват в началото на юни. Суши се на тъмно и сухо място.