Мандарината: малка, но полезна

Мандарината: малка, но полезнаНе всички знаят, че родината на мандарината е Китай. В един източен ръкопис, датиран от 1178 г., са описани 27 императорски сорта от този плод. В много страни – преди всичко англоговорящи, мандаринът е известен като танжерин – по името на град Танжер в Мароко. Пикът на продажбите на този плод е от ноември до януари.

Витаминен указател
Един плод съдържа 31% от дневната норма на витамин С (укрепва имунитета, има антисъстаряващ ефект). Плодът съдържа витамини от група В, провитамин А, витамини Р и К, аскорбил и минерални соли. Като представител на цитрусите мандарината е богата на фитонциди – вещества, които като натурални антибиотици се справят с болестотворните бактерии. Затова сок от този новогодишен плод може да се справи с температурата и простудата. Той отлично прочиства белите дробове, което е особено актуално за пушачите.

За отслабване
Никаква заплаха за фигурата ви, ако ядете мандарини. Един плод съдържа само 37 калории. Според някои данни той значително ускорява изгарянето на мастната тъкан.

Кората за по-добра кожа
Мандарината и най-вече кората й се използва активно за грижа за тялото: пилинги и масажи. Маслото от мандариновата кора е подходящо за всяка възраст и практически за всякакъв тип кожа, особено мазната. Спектърът на употреба е богат: от борба с тийнейджърското акне до дълбоките бръчки. Сокът от кората помага за възстановяване релефа на кожата и избавя от омразните за всяка жена целулит и стрии. Ефектът може да постигнете с 15-минутна ароматна вана: смесете 3 – 5 капки мандариново масло с 1 супена лъжица морска сол и ги добавете в топла вода. Или пък смесете 6 –7 капки сок от мандарина с 15 милилитра масажно масло и масажирайте проблемния участък до пълното втриване на течността.

За косата
Витамин В12, който се съдържа в мандарините, намалява косопада и забавя побеляването на косите. За изработката на колаген, който играе главна роля в растежа на косъма, е необходим витамин С, който в мандарината е в изобилие. Витамин С помага и за усвояване на желязото – друг важен източник за здравината на косъма. Затова добавяйте плода в салатите, сокът й – в сосовете за пастата, в рецептите за приготвяне на пиле и риба.

Няма нитрати
Добра новина за тези, които предпочитат органическата храна и са сериозно обезпокоени от използването на химикали в овощарството. Мандарините, както и другите цитруси, не съдържат нитрати, тъй като в състава си имат лимонова киселина, с която пък химикалите са непоносими.

Антидепресант
Съвременните методи за лечение на депресия предполагат използване на приятни аромати в процедурите. Ефирното масло от мандарина е признато за едно от най-добрите средства за борба с депресията, безсънието и лошото настроение. То помага за справяне с тежки житейски ситуации и възстановява душевното равновесие.

Фън шуй
Мандарината заема важно място във философията на фън шуй. Мандариновото дърво символизира богатството, активизира „натрупването“ му. По тази причина източните народи отрупват масата с мандарини при посрещане на новата година. Мандаринът освен това притежава свойството мигновено да поглъща всяка лоша енергия, твърди фън шуй.