Малкото приятелче чихуахуа идва от Мексико

Малкото приятелче чихуахуа идва от Мексико

Най-дребната порода кучета в света, наречена чихуахуа, от древни времена заема почетно място в историята. Името идва от най-големия мексикански щат Чиуауа, където през втората половина на XIX века са открити първите представители на породата.

История

Има предположения, че тази порода е в родствени връзки с древните кучета течичи, за първи път споменати още през 1500 г. преди н. е. При някои древни цивилизации – на маите, ацтеките и толтеките, те имали статут на свещени животни и били толкова на почит, че всяко кученце имало свой слуга.

Изображенията им в онези времена често се ползвали за оформяне на архитектурните фасади. Първите течичи били с дълга козина, а приблизително през 1500 г. преди н. е. се появил късокосместият подвид. По-късно в тези места често се срещали и екземпляри, много близки до известните днес по цял свят чихуахуа.

За породата се споменава за първи път през 80-те години на 19 век, когато мексиканците започват да продават на граничните територии малки кучета със странното име чихуахуа. В онези времена южната част на Северна Америка била много популярна за туристите, които с удоволствие купували милите кученца, които привличали внимание със забавната си външност и спокойния си характер.

Дебютът на изложба е през 1904 г. във Филаделфия, когато първият официален представител на породата – късокосместата Миджет, застава пред широката публика на кучевъдите. В американската преса съобщение за тези кучета е направено за първи път през 1914 г. През 1923 г. е основан Американският клуб на чихуахуа и са разработени първите стандарти на породата, които включват само късокосмести екземпляри. Британският клуб е създаден през 1949 г. и заедно с американските колеги се разработва нов стандарт, който разделя чихуахуа на два подвида – дългокосмести и късокосмести.

Европейските страни научават за напълно формираната порода през 50-те години на 20 век, когато нейни представители са били докарани в Германия и Франция. В соцлагера кученцето се появява през 1959 г., когато от Куба подаряват на Никита Хрушчов две дългокосмести кученца.

Днес една от най-популярните декоративни породи в света е известна почти във всички страни, но с най-голяма любов към нея се отнасят в родината й Мексико, където чихуахуа има статут на национална порода, а също и в САЩ, Англия и Канада. Много кучевъди, следвайки примера на древните цивилизации, смятат че това куче носи щастие и благополучие в дома.

Външен вид

Миниатюрната порода има компактно изящно тяло и ябълковидна форма на черепа с къса, леко заострена муцунка. Идеалното тегло за чихуахуа е от 1,5 до 3 кг, но са допустими и екземпляри с тегло 0,5 до 1,5 кг. За стандарта се отчита само теглото на животното, но може да се отбележи, че ръста му средно е около 15-23 см.

Захапката трябва да е като ножица, ушите – големи и изправени, широки в основата и изтъняващи към края. Очите на чихуахуа са големи, кръгли и тъмни. Крайниците са прави, със средна дължина. Късата опашка трябва да е вдигната високо, леко извита или завита на кравай.

По типа козина породата има две разновидности. Гъстите косми на късокосместите представители са плътно по тялото и има копринен блясък. Дълкокосместите се отличават с изразена косместа яка на врата, кичурчета в ушите и напълно покрита с козина опашка. Козинката им е леко къдрава и има гладка повърхност. Окраската е много разнообразна – едноцветна, двуцветна и трицветна, с най-различни оттенъци.

Характер

Чихуахуа е умно, бързо, храбро и интелигентно куче, за когото стопанинът е център на вселената. Заради силната си емоционална привързаност винаги усеща колебанията в настроението му. Нуждае се от човешки контакт, обожава ласките и вниманието. Ако не достигат, кученцето винаги дава това да се разбере.

На своите хора в семейството показва най-добрите си черти – игрив, спокоен и весел нрав. Към чуждите обаче е много недоверчиво и изразява неприязън с целия си вид. Кучетата от тази порода трудно се адаптират към нови условия и смяна на обкръжението.

Въпреки че са мънички, чихуахуа имат много безстрашен характер. Въпросът е, че те не осъзнават размерите си и се държат едва ли не като огромни санбернари. Те са добри пазачи – имат забележителен инстинкт и деликатен слух, който улавя дори най-слабия шум, на който кучето мигновено реагира. Тази смелост не винаги може да има положителни последствия, но бдителността им е много полезна у дома.

Елегантното и подвижно кученце отлично може да се гледа в апартамент. Малките му размери позволяват да се вземе и на път. Трябва да отбележим към плюсовете и устойчивата психика на чихуахуа, което не се среща често сред малките породи.
Преданите и изпълнителни кучета – компаньони са с мек характер, добро здраве и весел нрав. Единственият неприятен момент е, че никак не им се получават отношенията с малки деца, тъй като те често приемат дребното кученце за играчка.

Възпитание

При възпитанието и дресирането на това куче ще се наложат доста усилия, защото рядко се среща по природа послушно чихуахуа. Повечето от тях са властни и шумни, стремят се да подчинят на капризите си повечето обитатели на дома, включително и другите домашни животни.

Затова към дресировката на кученцето трябва да се подходи сериозно. Заявете твърдо позицията си и я отстоявайте, тъй като питомецът ви не страда от липса на настойчивост и решителност, често граничещи с инат. Кучетата от тази порода са умни и съобразителни и при правилен подход отлично усвояват правилните маниери и навици.

Хранене

Като при всички кучета, при чихуахуа съществуват два варианта на хранене – натурална храна и специални храни. Много по-полезна за вашия питомец ще е първата. В този случай трябва да насищате натуралната храна на кучето с всички необходими микроелементи и витамини. Основа на менюто трябва да са белтъчини от животински произход.

Главните източници са говежко, телешко и пилешко месо, както и морска риба. Веднъж седмично се допуска хранене със субпродукти – бъбреци, дроб и сърце. Те обаче могат да се използват в храната само след като са попарени с вряла вода. За добро храносмилане могат да се включат млечно кисели продукти. В периода на растеж и смяна на зъбките ще е полезна изварата.

Желателно е да добавяте в храната варива – ориз, царевица. Картофите са допустими само варени заедно с кожата, без сол. Не забравяйте за зеленчуците и плодовете. Зеленчуците най-лесно се усвояват след топлинна обработка. Ако решите да ги давате сурови, трябва да бъдат настъргани много на ситно и да се смесят със сметана.

Консервираните и сухи храни за кучета съдържат всички необходими микроелементи и витамини. На пазара има огромно разнообразие от такива храни, включително и подходящи за съответна порода. За тази цел се посъветвайте с ветеринар или кучевъд.

Грижи

Препоръчва се кученцето да се къпе веднъж на 3-4 седмици със специален шампоан. Всекидневно трябва да се проверяват очите и при необходимост да се промиват с влажен тампон. Чистенето на ушите е веднъж седмично. Най-малко веднъж на месец трябва да се подрежат ноктите на питомеца, тъй като те не само пречат при ходене, но и могат да повредят лапичките му. Добре е да го приучите към подстригване от ранна възраст. Специални щипки за тази процедура ще намерите във всеки зоомагазин.

Чихуахуа са прекрасни градски жители. Те се чувстват чудесно и в най-малкия апартамент, стига там да има какво да изследват и с какво да си играят. Не им трябват големи физически натоварвания – играта с топка и разходката са напълно достатъчни. Чихуахуа умират да се разхождат, затова е добре да прекарвате с кученцето колкото може по-често на чист въздух, особено ако времето е хубаво.

Не забравяйте, че независимо от типа козина, представителите на тази порода са много чувствителни към ниските температури и трябва да бъдат защитени от студа. Обличайте ги топло в студените месеци. Всички възможни детайли от кучешкия гардероб ще намерите в зоомагазините. Дори прочути дизайнери шият дрехи за най-дребната порода в света.

При добро гледане кучетата от породата чихуахуа живеят 11-18 лет. В техния свят има и рекорди – статута на най-малка представителка на породата и на целия кучешки род държи Бу-бу, която тежи 675 г и е висока 10,16 см.

Цената на кученцата от порада чихуахуа може да е от 200 до 2000 долара.