Малкоизвестни правила на добрия етикет

Малкоизвестни правила на добрия етикет

Има една всеизвестна максима: правилата са създадени за това да се нарушават. Има и такива обаче, които е добре да се съблюдават – както е в случая с изискванията на добрия етикет. Предлагаме ви няколко малкоизвестни правила на добрия тон, с които може да направите приятно впечатление.

Кашляйте в лявата ръка

Дясната ръка се смята за социална, а лявата – за лична. С дясната ръка обикновено жестикулираме, нея подаваме на другите хора за поздрав и запознаване. Затова е прието, ако човек кашля, да си слага лявата ръка пред устата. Ако подложим дясната, нарушаваме етикета. Същото е и когато човек киха.

Никакви шапки и пакети в стаята

Страшен сън на всеки етикет маниак (да, има и такива): жена влиза в помещение, сяда, не сваля зимната шапка, слага на коленете си найлонова торбичка с багаж в нея. В този страшен сън са нарушени три правила на добрия етикет: никакви улични шапки в помещение, никакви пакетчета вместо дамска чанта и по принцип никакви чанти на коленете. С уточнение, че става въпрос за зимните шапки унисекс, които носят и мъжете, и жените. Ако шапката е дамска, тя може да се носи навсякъде.

Чантата се носи на дясното рамо

Дясната ръка е социална и трябва да е свободна във всеки момент. Чантата се носи на дясното рамо. Ако чантата се оставя някъде, оставя се отдясно до вас, за да може да я вземете директно при ставане и тръгване.

Чантата е вашата тежест

Понякога границата между позволеното и непозволеното е много тънка. Ако видите мъж да носи на ръце жена, това обикновено предизвиква възхищение. Ако обаче видите мъж да носи дамска чанта, това вече е нарушение на етикета. Етикетът изисква жената да носи сама своята дамска чанта. Тя е нейната тежест в очите на околните.

Нищо не поставяме на масата

Сядаме на масата? Забравете за важното съдържание във вашите джобове. Ключове, телефони, очила, ръкавици и т.н. Може да ги сложите навсякъде, но не и на масата. Може да ги поставите на съседния до вас стол, ако е свободен. Може и да помолите мъжа да ви помогне къде да ги поставите, но в никакъв случай на масата.

Подхождайте към масата от лявата страна и излизайте от масата само отдясно. Никога не съобщавайте на компанията причината, поради която ги оставяте за момент без вашето присъствие. Ставате от масата и просто казвате краткото „Извинете“. Това е достатъчно.

Сол без пипер не може

Тук всичко е ясно: солта и пиперът са едно цяло и не може и не трябва да се разделят. Помолили са ви да подадете солта на масата? Подавате я заедно с пипера и цялата салатиера, а не само солничката. Ако трябва да се предаде, нека да е само по посока, обратна на часовниковата стрелка.

Вляво от жената

Етикетът понякога създава и неудобства. Според правилата на добрия тон мъжът трябва да върви само от лявата страна на жената. Отдясно се допускат само военните, на които може да се наложи да отдадат чест. А ако все пак на жената не й е удобно мъжът да е вляво? Добре е кавалерът да попита от коя страна ще й бъде удобно да върви. Етикетът може да бъде нарушен, но пък двойката ще се чувства комфортно.

Не се извинявайте два пъти

Сгрешили сте и сте виновни за нещо? Поискайте извинение и толкова. Инцидентът е изчерпан и втори път никога не искайте извинение, дори все още да се чувствате неудобно. Важното е да не повтаряте грешката, за да не се налага отново да молите за извинение. Прави лошо впечатление.

Хайде да ходим на ресторант, означава ще си платиш сметката

Известно е, че светът се променя с времето и феминистките днес са на мода. Да, равни сме и толкова. Това не е лошо. И все пак има някои правила на етикета, към които трябва да се придържаме. В случая говорим за посещение на ресторант. Когато мъжът каже „Каня те на вечеря (на закуска, на обяд)“, това означава, че той ще плати сметката.

Ако обаче жената чуе лежерното „Хайде да отидем на ресторант“, това означава, че жената трябва сама да плати сметката си. Има вероятност обаче мъжът въобще да не е наясно с тези правила и пак да поиска да плати. Тогава жената трябва да се съобрази. Ако пък делова бизнес дама покани партньор на ресторант, тогава е в правото си тя да плати сметката.

Грехове и заслуги – в тайна

Прието е да се държи в тайна следното: възраст, богатство, религия, политически виждания, заболявания, минали връзки, грехове, заслуги. Може да е старомодно, но е мъдро.