Магнезиевата вода – амброзията на младостта

Магнезиевата вода – амброзията на младостта

Напоследък все по-често се говори, че магнезият е един от главните защитници на организма, що се отнася до тревожност, умора, безсъние и други неприятни последици от стреса, в който живеем. Така ли е на практика, изяснява електронното издание woman.ru. Обръща се специално внимание на водата, обогатена с магнезии.

За какво е нужен магнезият?

На първо място, необходимо е да се признае, че магнезият действително се явява един от най-важните минерали, помагащи обезпечаването на правилната и добре координирана работа на организма. Той участва в стотици биохимични процеси и реакции, протичащи в системите и органите на човешкото тяло. Една от най-важните и най-известни функции на магнезия се явява регулацията на дейността на нервната система. Магнезият способства за снижаването на излишната възбудимост, намалява въздействието на стреса върху организма, повишава умствената и физическата работоспособност.

Освен това той оказва отпускащо и успокояващо действие на мускулите и помага за борбата с безсънието. Магнезият е полезен и за сърдечносъдовата система: заедно с калция той способства за здравото и правилно функциониране на съдовете, а така също намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Магнезият влияе положително и върху работата на имунната система и на обменните процеси в организма.

До какво води дефицитът на магнезий в организма

Всекидневното меню на средностатистическия човек не е особено богато на продукти, които съдържат магнезий. А масовото увлечение по фаст фуд, прекомерната употреба на кафе, регулярният стрес или приемът на някои препарати са способни да провокират неговия дефицит. Недостигът на магнезий може да се прояви в хронично усещане на слабост и умора, главоболие или световъртеж, раздразнителност и свръхвъзбудимост. В по-тежки случаи може да става дума дори за влошаване на паметта и нарушена способност за концентрация, безсъние, мускулни болки или неприятни спазми.

Откъде може да получим магнезий

Като профилактика за възможен дефицит на магнезий обикновено се препоръчва включването в менюто на ядки (особено фъстъци, кашу, бадеми), авокадо, пълнозърнест хляб, картофи, ориз и банани. Малцина обаче знаят, че отлично се усвоява от организма и магнезият, разтворен във вода. Освен това водата, обогатена с магнезий, не само е полезна за здравето, но притежава и практически неутрален pH баланс. Т.е напитки, приготвени с тази вода, притежават приятен вкус и наситен аромат. Дори в „суров” вид минерализираната с магнезий вода има мек, „природен” вкус, дарява усещане за свежест и отлично утолява жаждата.

Естествено в качеството на източник на „течен” магнезий може да потърсите в търговската мрежа и готови бутилирани минерални води. Трябва обаче внимателно да разучите етикета им, за да се уверите в състава на водата. Има и вариант Б, разбира се, тъй като в търговската мрежа се предлагат различни филтри за кани, които филтри са обогатени с магнезий и са подходящи за домашна употреба. Филтрите са на достъпни цени.

Не е изключен вариантът за прием и на таблетки магнезий. Добре е това да става след изследване на количеството от този минерал в кръвта и след консултация с лекар.