Лютото е полезно за нашето здраве

Лютото е полезно за нашето здраве

Ако в менюто ви често присъстват люти ястия, може би вие сте потенциални дълголетници. И по-рано беше известна ползата от лютите подправки, но сега учените намират директна връзка между количеството изяждана люта храна и риска от смърт.
При любителите на лютото, които си го позволяват един-два пъти в седмицата, рискът да умрат е с 10 на сто по-малък от тези, в чието меню то отсъства. При равни други условия, тези хора, които ядат люти храни от 3 до 7 пъти седмично, рискът от смърт се навалява с 14%. Тези данни са получени от международен екип лекари, диетолози и специалисти по биостатистика.

Учените анализирали данните на близо 490 000 души, взети от медицинската база на „Кадури-Биобанк”, постъпили там в периода 2004–2008 г. Анкетираните отговаряли на въпроси за своето здраве като цяло, за физическите показатели и употребата на различни храни, включително люто, алкохол, месо и зеленчуци. На разположение на учените били също данни за равнището на образование, физическата активност, семейното положение и смъртта на доброволците, съобщава изданието Medical Daily.

По време на изследването от данните били изключени хората, болни от рак или сърдечни болести. Откритата връзка между намаления риск от смърт и лютата храна се проследява както при мъжете, така и при жените, но е по-силна при хората, които не употребяват алкохол. По-нататъшният анализ показал, че при тези, които предпочитат люта храна, е намален рискът от развитие на рак, исхемична болест на сърцето, заболявания на дихателната система и диабет.

Най-популярна подправка при любителите на лютото се оказали чушките чили. Учените изяснили, че прясното чили е по-полезно от сушеното, тъй като в пресните чушлета се съдържат повече хранителни вещества, в това число и витамин С.

Учените подчертават, че тяхното изследване е обзорно и съгласно неговите резултати не може да се твърди еднозначно, че лютата храна е способна да ни защити от определени болести. Те обаче предполагат, че получените данни могат да послужат на други учени за разработване на нови диети.
В същото време Нита Форухи от Кембриджския университет (Великобритания), която не е участвала в изследването, добавя, че е твърде рано да се говори за влияние именно на лютата храна върху снижаването на риска от смърт сред изследваните. В бъдещите изследвания трябва да се определи, дали действително употребата на люта храна подобрява здравето и намалява риска от смърт или върху този показател влияят някакви други хранителни пристрастия и стил на живот на любителите на люта храна.

Други експерти в областта на здравеопазването заявяват, че балансираната диета е най-добрият начин да бъдем здрави. Полезните свойства на чилито обаче оценяват и американски медици. Изследователите от болницата в Масачузетс предлагат да се използва нов вид местна анестезия за обезболяване при раждане, хирургически и стоматологични операции, която е създадена от вещество, извлечено от лютите чушки чили.