Любовният роман в службата – за и против

Любовният роман в службата – за и против

Ако всеки понеделник отивате на работа с усещането, че е празник, причината вероятно не е само във вашата безрезервна преданост и лоялност към работодателя. По-скоро принаделжите към ония 38 – 56% (по статистически данни на различни източници), които любовта е застигнала не къде да е, а на работното място. Ако имате човек, когото обичате в службата си, вижте какво казват специалистите за служебния роман – за и против.

За: Вие се познавате отлично един друг

Неловкостта и трепетите на първата среща просто не са за вас. След десетки съвместни презентации, преговори и командировки, вие знаете за човека до вас всичко – или поне така ви се струва. И нещо още много важно: никога няма да ви е скучно един с друг благодарение на общата работа и многото трудности и радости в службата, които споделяте. Освен това в процеса на общата работа вие до детайли усвоявате характера на евентуалната си бъдеща половинка.

Против: Рискът да бъдете измамени

Колкото и да не ви се мисли за това, задайте си няколко елементарни въпроса и потърсете отговорите им: дали зад красивите ухажвания на вашия колега не се крият някакви твърде земни причини. Опитайте се да оцените ситуацията хладнокръвно: не се ли опитва вашият поклоник чрез вас да се добере до желаното повишение, да съгласува важен контракт или да получи достъп до ценна информация? Вслушайте се в интуицията си, бъдете внимателни, не бързайте и внимателно наблюдавайте за поведението на кавалера си: доколко искрени са чувствата му, ще покаже времето.

За: Вие сте почти неразделни

В хода на изследвания, проведени с цел да се установят причините за служебните романи, голяма част от анкетираните отговарят искрено, че това е просто удобно. И наистина: ако отношенията извън офиса предполагат всекидневни раздели, срещи само вечер и усамотяване едва през уикенда, то да се наслаждавате на общуването с колегата можете в продължение на целия ден. Аргументът никак не е маловажен, особено ако се отчита, че на работа ние прекарваме поне една трета от живота си.

Против: Отношенията ви са видни за всички

Вие можете колкото си искате да убеждавате себе си в това, че вие и вашият възлюбен бихте могли да служите в разузнаването или да играете в киното, но не се съмнявайте изобщо: за вашите отношения знаят всички, дори чистачката в офиса, чието име може и да не знаете. Отношенията с колегата са своеобразен сериал, някакво риалити шоу, което по правило има зрители – вашите колеги, които обичат да обсъждат поредната серия. Така че бъдете готови просто да приемете този факт. Вашите отношения ще са обект на внимателно наблюдение и безконечни сплетни.

За: Повишена ефективност

Може и да е странно на пръв поглед, но романтичните отношения на работното място много често не само не вредят, но напротив: способстват за качествена работа. Щастливите влюбени са пълни с енергия и ентусиазъм и са готови на всичко в името на работата. Нещо повече – в някои професионални среди връзките между колеги дори се поощряват: ярък пример са полицейските и разузнавателни служби в САЩ. Ръководството на тези организации е убедено, че техните сътрудници са идеални партньори един за друг, тъй като се познават отлично с всички свои плюсове и минуси, способни са на всичко в трудни ситуации – в името на възлюбения. А това означава, че се справят по-добре с неизбежния стрес и работят по-успешно.

Против: Риск за кариерата

Отчитайки плюсовете и минусите на служебния роман, трябва да сте наясно, че той е в състояние както да ви накара да работите повече и по-добре, така и да ви срине. Понякога това може да ви струва кариерата. Помислете само в какво ще се превърне за вас служебният офис, ако връзката ви не успее и се стигне до раздяла. Особено ако инициатор на това не сте вие, а силната ви половинка. Или в какво положение ще се озовете, ако шефът ви реши да направи вас началник на възлюбения ви, а вие трябва да отчитате работата му, че и закъсненията за офиса.