Любов в службата – струва ли си?

Любов в службата – струва ли си?

Може да прозвучи малко учудващо, но служебният роман не е рядко срещано явление в наши дни. Напротив. Според една официална европейска статистика до 30% от съвременните двойки са се образували в резултат на среща с партньора в офиса или на друго място, но отново по повод на работата.

Затова психолозите и специалистите по семейни отношения неведнъж са задълбочавали в темата. Именно те предлагат свои виждания за плюсовете и минусите на евентуален любовен роман на работното място. Разбира се, до голяма степен нещата зависят от това дали двамата партньори и колеги са семейни и изневеряват на законните си половинки, или не. Тогава гледната точка е различна. И все пак…

Първи плюс: В един отбор сте

Това е очевидно: ако огромна част от вашия съзнателен живот прекарвате на работното си място, то вашите задачи, компетенции и сфера на дейност вероятно ще съвпадат. На практика вие сте в един отбор – как няма да се възползвате от това?

Минус: Вие не сте сами

Служебният роман е не толкова удобно място за действие. Проблемът е в това, че сред колегите, които ви заобикалят, вероятно ще се намерят такива, които не са толкова доброжелателни. Добре би било, ако всичко се размине със завистливи погледи в пушалнята или клюки в служебното кафене.

Но ще се намерят такива колеги, които ще се изкушат да прошепнат нещо недобро по ваш адрес на началството или ще предположат, че вие правите кариера чрез креватните си заложби.
Затова съветът ни е: дръжте за себе си чувствата си, дори на работното място да ви преизпълват. Не се знае кой как ще ги използва.


Плюс втори: Има контакт

Благодарение на любовната алхимия между вас възниква особен канал за връзка: вие се разбирате буквално с половин дума, мигновено, и този творчески резултат е в състояние да зарадва вашите ръководители, защото фирмата върви напред. Работната динамика и ефективността в работата вървят по мед и масло – на вас просто всичко ви се отдава.

Минус: Самоконтрол

На вълната на въодушевлението и преливащото от чувства сърце така ще ви се прииска в края на работния мейл да напишете „Целувки”. Забравете за това. Нито жестът на нежност в забързания коридор на офиса, нито откраднатата прегръдка, нито целувката в асансьора на работа ще са ви от полза – напротив, всичко това може и ще се обърне против вас. (Прочетете още веднъж първия минус).


Плюс трети: Давате най-доброто от себе си

Човек така е устроен: пред любимия винаги иска да се представи по най-добрия начин, откъм най-привлекателната си страна. Ако работим заедно, естествено и в професионалната сфера ще е така. Още едно обстоятелство, което може само да ни е от полза в професионалната кариера и в репутацията ни в очите на началника.

Минус: Съперничество

Отношенията между двама души никога не се ограничават само на едно ниво. Например мъж и жена. Вие освен че сте съпрузи, сте и колеги. И тези „странични” взаимоотношения също трябва да бъдат отчетени.

Да, сега вие сте готови на всичко, за да направите щастливи своя възлюбен или възлюбена. Но обективните обстоятелства във вашата работа (служебно положение, авторитет в очите на началника и т.н.) така или иначе продължават да съществуват. Вие неволно си съперничите в работата, макар да сте съекипници.

В службата има и йерархия – един от двойката може да е по-високо в стълбицата. И дори да се опитвате съзнателно да затворите очи за тези отношения (примерно шеф – подчинен), след време те могат да ви поднесат неочаквана изненада. За да не стане така, опитайте да поговорите за това какви биха били отношенията ви, ако жената заработва повече от мъжа, примерно. Защото това е напълно възможно да се случи.


Плюс четвърти: Има перспектива

Заедно на работа, заедно на „бойното поле” в офиса, заедно след края на работния ден – какво по-добро може да се желае? Струва ви се, че самата съдба така се е разпоредила, че вие никога да не се разделите. Не си ли струва да помислите за укрепване на тези отношения?

Минус: Рутината срещу романтиката

Всичко може да се окаже далеч не толкова романтично, когато след първите бурни емоции на служебния роман настъпи етапът на всекидневния живот. Т.е. идва рутината.

Например, как ви се струва перспективата на семейната вечеря да продължите дебата с половинката си за развитие на бизнеса и оптимизация на работата, започнат на днешното работно съвещание? Ако във вашата двойка няма „отдушник” който да обезпечи приток на „свеж въздух”, способен да разреди работната атмосфера, двамата се подлагате на немалкия риск да се задушите от липса на необикновени събития и преживявания. От липса на романтика във връзката.

Статистиката за благополучните двойки е достатъчно красноречива: в случаите, в които служебният роман прерасне в нещо по-голямо, в крайна сметка единият от двамата партньори напуска работното място, за да може двойката да открие нови територии.


Плюс пети: Светли перспективи

Ако занапред останете заедно, защо не помислите за семейно предприятие и съвместен семеен бизнес? Ако си допадате в работата и тя е в обща сфера, перспективата е добра, стига да имате виждане и да си разбирате от нещата. Двама компетентни по-лесно биха успели от един.

Минус: А ако всичко приключи?

Уви, това не е невъзможно. Чувствата внезапно и често угасват по необясними причини, а главните герои на романа са принудени да прекарват заедно цялото си работно време. Това е тежко бреме и за двамата.

Ако не искате да напускате работата си, защото я харесвате? Какво ще правите? Съветът ни: съберете самообладанието си, прелистете страницата в своята биография и продължавайте да работите, без да забравяте да се радвате на живота.