Лоли, или скритите чорапи на Хосе

Лоли, или скритите чорапи на ХосеВинаги съм се чудела как може човек да кръсти детето си Долорес, което означава болки. Не нещо радостно или красиво, ами болки… Всички, които познавам с това име, не си го харесват и се представят като Лоли, съкратено от Долорес. Работих за Лоли две години. Живееше в едно от най-странните, натрупани и разхвърляни жилища, в които съм стъпвала.

Трябваше да отивам в 6.45 часа сутрин, да чистя, да гладя, после да събудя детето, да го приготвя и да го заведа до училище. Апартаментът се намираше на централно място и от прозореца на хола се откриваше прекрасен изглед, но всички други стаи гледаха към задния двор – странно разположение.
Вътре всичко беше много старо и неподдържано и имаше вещи, разхвърляни из цялата къща – камари от вещи. До новото и скъпо пиано примерно имаше камари с вестници, до щиковете за голф на мъжа на Лоли – Хосе, беше сложена старата счупена тротинетка на детето. Най-ужасна беше банята – вана и плочки от 1950 година със зеещи пукнатини, които Лоли запълваше със силикон.
В банята също цареше неразбория – шампоани, тоалетна хартия, детски книжки и парфюми бяха натрупани в бидето, което не се ползваше. Чешмата капеше непрекъснато и имаше едно положение на крана, от което нямаше преместване ни напред, ни назад.

Тъй като отивах толкова рано в къщата, мъжът на Лоли и детето още спяха. Единствено тя беше будна и се затваряше в банята да се приготви за работа. Аз влизах на пръсти в хола и чистех там – само с метла. Пода не ми разрешаваха да мия – да не се повреди паркетът, който и без това си беше разбит. После отивах в антрето да гладя.
В спалнята спеше Хосе, в детската спеше детето, Лоли беше в банята (а, забравих да спомена, че в кухнята не ми се разрешаваше да влизам). Какво можех да правя…

После Лоли тръгваше на работа и, ако не беше се събудил мъжът й, чистех в банята. Беше ме ужасно гнус в тая баня. Ако триеш плочките, те падат и това означава, че на другия ден ми се чете конско, че трябва да пазя ценните плочки (ценни?) – такива вече не се намирали. Тук бях напълно съгласна – бяха с цвят на блато и не можех да си представя, че въобще някой можеше да ги харесва. Веднъж взех торби за боклук и напъхах вътре старите вестници, празните бутилки (защо са му на човек празни бутилки цял куп, не знам) и разни листенца и счупени играчки от детската.
На другия ден всичко беше извадено и върнато на старите им места. А Лоли много строго ми забрани да изхвърлям каквото и да е без нейно разрешение. Не можех да си обясня защо ме бяха наели, след като не ме оставяха да чистя. Това си беше жив Плюшкин. Хосе беше друг образ. Слаб, нисък, с голяма рошава коса, която винаги изглеждаше неизмита, при все че се къпеше всеки ден. Повече приличаше на хипи, но всъщност притежаваше доста голяма фирма и пътуваше по цял свят, за да отваря филиали.

Често се случваше сутрин по пижама и с полуотворени очи да седне пред пианото и да засвири темата от \“Усещане за жена\“ – тя му беше любима. Случваше се понякога да влезе в стаята на детето и да търси къде жена му е скрила чорапите. Когато Хосе се провинеше нещо, жена му не викаше и не се караше. Чисто и просто му криеше чорапите в стаята на детето. Понякога му криеше и слиповете – казваше, че той знае защо.
Намереше ли чорапи и слипове, Хосе намъкваше някой от омачканите си костюми (колкото и да гладех, дрехите бяха така натъпкани в счупения гардероб, че изглеждаха вечно сякаш са били дъвкани и изплюти) и излизаше за работа. Тогава идваше ред да събудя детето, да му занеса дрехите за училище в хола и, докато то се облича, аз да се втурна да оправям леглата в двете стаи. Обикновено имах не повече от 10 минути и хуквахме към училището. Стигахме все последни. И така – две години.
Хосе се застояваше все по-рядко вкъщи и все по-често търсеше скритите чорапи и слипове и неразборията беше все по-пълна. Аз тайно изхвърлях боклуци, но пак не личеше.

Един прекрасен ден Хосе ме извика на разговор. Беше решил, че достатъчно е търсил чорапи и е живял в мизерията. Развеждаше се – щял да се премести с детето в нова къща, а на мен ми предложи да се грижа за домакинството и детето. Приех с радост.
А Лоли остана в натрупания си апартамент. Чухме, че си взела котки.
На Хосе вече не му се налага да си търси чорапите…
Автор: Сребрина