Либидото: от първата любов до щастливия брак

Либидото от първата любов до щастливия брак

В един момент осъзнавате, че вашите опити да построите хармонични отношения с партньора не се получават? Възможно е в миналото вие да не сте преживели един от важните стадии в развитието на либидото, твърди детският и семен психолог Мария Шаталова.

Недостиг на взаимно разбиране с партньора, отсъствието на близост, неудовлетвореност от сексуалния живот или въобще отсъствие на отношения – с такива проблеми днес се сблъскват и мъжете, и жените. В мегаполисите сложността в установяването на контакт и развитие на отношения често биват обяснявани с влиянието на стреса: постоянен цайтнот, напрегната работа, безкрайни задължения. Безусловно влиянието на стреса и външните фактори е огромно, но понякога корените на проблема се крият в нас самите, в нивото на нашето психосексуално развитие. Дали сме преминали през всички етапи на формирането на либидото? Доколко то е пълноценно? На тези въпроси всеки може да си отговори самостоятелно, анализирайки отношенията си с противоположния пол в продължение на настоящия си живот.

Благодарение на Зигмунд Фройд понятието «либидо» (от лат. libido — влечение, желание) е придобило значението на жизнена, сексуална енергия, безсъзнателно насочена към получаване на удоволствие и удовлетворение. Либидото в широкия смисъл на думата не засяга само секса, но и удовлетвореността от живота и хармоничните отношения. В развитието на либидото психолозите отделят три фази: платонична, еротична и сексуална. В идеалния случай всяка от тях човек трябва да преживее в определена възраст и при определени обстоятелства.

Платонична фаза

Това е времето на първата любов. Кога за първи път сме били влюбени? В училище? В детската градина? Какво сме чувствали? Либидо в платоничната фаза: това е, когато при вида на обекта на любовта сърцето започва да бие по-силно, дланите се потят, думите изчезват, а бузите почервеняват. Това е желанието да бъдеш до обекта, да му посвещаваш стихове или песни, това са фантазиите за героични постъпки, извършени в името на любовта.

На първата любов е свойствено чувството за самота, усещането, че твоите чувства са уникални и никой никога не е обичал така, както обичаш ти. Обект на платоничната любов може да бъде и връстник, и по-възрастен, в това число и непознат – например актьор или певец. Най-често платоничната любов не е взаимна, което още повече обостря чувствата. И това е нормално, така трябва да бъде.

Родители и педагози, които желаят да подкрепят подраставщия в този период, правят голяма грешка, казвайки: „забрави за него (за нея)”, „намери за какво да страдаш”, „ще имаш сто такива като него (нея)” или „няма какво да тичаш подир него (нея), виж каква е горда…”. В най-добрия случай подобни реплики само ще отслабят контакта с подрастващия, а в най-лошия – няма да му позволят пълноценно да преживее тази базова фаза на психосексуално развитие.

Тези първи емоции и преживявания са крайно важни за прехода в следващото ниво на развитие на либидото и като следствие – за установяване на хармонични отношения с противоположния пол в бъдеще. Платоничното либидо се смята за завършено и сформирано, в случай, че не е имало забрана на чувства и подрастващият индивид е имал възможност да се потопи в преживяванията си и да предпрема опити да привлече вниманието на обекта на обожанието си. Дори тези опити да не са се увенчали с успех.

Еротична фаза

И ето, че веднъж той или тя отвръщат на взаимността и се завързват отношения. Това още не са пълноценни «пораснали» отношения, а етап на познанието, откритията и експериментите. Като правило еротичната фаза идва в периода на полово съзряване. Възниква интерес към интимната страна на отношенията, появява се стремеж към проява на нежност и ласки.

Задачата в този период – колкото може по-добре да узнаеш себе си: как тези или онези части от тялото ти реагират на докосванията, какво ти доставя удоволствие, какво може да ти се стори неприятно. На този етап освен това се случва първото, макар и повърхностно запознанство с тялото на партньора.

Това е времето, когато родителите приемат успокоителни, не дават на тийнейджъра да затвори вратата на стаята си, за да го предпазят от «разврата» в света на възрастните. Това обаче е необходим период в израстването, а родителските възгледи и забрани могат силно да затормозят развитието на сексуалността, което да окаже негативно въздействие на способността на човека да строи пълноценни отношения занапред. Еротичната фаза е особено важна във формирането на женското либидо.

При юношите тя често преминава много бързо и заради това несъответствие девойките може да преживеят тази фаза непълноценно. В резултат на това на следващия етап, когато започне сексуалният живот с партньора, жената през цялото време усеща недостиг на ласки и внимание. В най-лошия случай тя не получава никакво удоволствие от секса и се старае всячески да го избягва, което води до конфликти с партньора и двустранна неудовлетвореност в отношенията.

Сексуална фаза

Несформираното сексуално либидо ни е познато от вицовете, в които жената вечно я боли глава, сексът е наречен съпружески дълг и се превръща в предмет на търг и шантаж: ако мъжът се държи добре, ще има секс. Ако се държи лошо – няма да има.

Идеалният вариант е към сексуалната фаза на либидото партньорите да подходят готови: пълни с наситени ласки и еротиката на предходния период, с багажни знания за собственото тяло и неговите реакции.

Задача на този период – установяване на стабилен сексуален живот, когато сексът не е способ за достигане на някакви цели и не е инструмент за въздействие, не е експеримент и не е прост способ за физическо разтоварване, а най-естествената форма на близост в двойката.

Голяма роля при формирането на сексуалното либидо играе първият партньор. Много зависи от това на каква фаза на психосексуално развитие се намира той, доколко е грамотен и деликатен. На този етап потребностите на младежите и девойките по правило се различават: на младия мъж е присъща хиперсексуалност (стремеж към чести полови контакти), което е обусловено от физиологията.

Независимо от пола едва след периода на редовен сексуален живот половото влечение става зряло, а сексуалното либидо – сформирано. Именно тогава сексът приема формата на близост, става неотменима част от отношенията в двойката, важен и приятен процес на единение, в който няма място за манипулации и конфликти. Именно такива отношения стават най-добрата основа за щастлив семеен живот.

Във всяка връзка ние накратко преминаваме през всички фази: платонична («букетно-бонбонен» период на ухажването), после еротичната (прегръдки и целувки), накрая преминаваме към сексуалната. Забелязали ли сте, че всички ваши връзки са прекъснати в една от фазите? Обърнете се назад и се постарайте да разберете какво не сте преживели на съответния етап от порастването си.

Вие можете да продължите един или друг етап в отношенията си, за да компенсирате този недостиг в миналото. Понякога е достатъчно само да съберете смелост, да осъзнаете най-смелите си желания и честно да поговорите за тях с партньора. Да, да направите първата стъпка е страшно, но това е единственият верен способ да установите или отново да построите хармонични отношения, да създадете семейство, да изпълните живота си с енергия и да станете щастливи – тук и сега.