Необходими продукти
500 г кайма
1 кг домати или 1 консерва с домати
2 глави лук
4 скилидки чесън
1 с. л. брашно
4 дафинови листа
стрък магданоз
1 к. ч. ориз
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. захар
сол
Начин на приготвяне
Омесвате каймата с ръце, като към нея добавяте черния пипер, половината от нарязания лук и ориза, оформяте кюфтетата и ги оставяте настрана. Ако ползвате пресни домати, е добре да ги обелите и да ги нарежете на парченца.
В тенджера сипете 1 кафена чаша олио и, след като се сгорещи, изсипете в нея втората половина от ситно нарязания лук и нарязания чесън, разбъркайте добре докато омекнат.
Добавете към тях нарязаните пресни домати или доматите от консервата, както и брашното и разбъркайте добре докато сместа е студена, за да поеме брашното.
Добавете сол и захар и сложете сосът да заври. Накрая добавете магданоза и дафиновите листа.
1. Вариант: Наредете кюфтенцата в тава и ги залейте с доматения сос и ги изпечете във фурна, предварително загрята до 200 градуса.
2. Вариант: Пуснете кюфтетата в тенджерата със соса докато се сварят.