Кукерският фестивал в Стара Загора – празник на плодородието

Кукерският фестивал в Стара Загора – празник на плодородиетоВсяка година през февруари и началото на март в Стара Загора е времето на фестивала-маскарад – събитие, в което се включват близо 1000 души, в това число и от чужбина. За първи път фестивалът е организиран през 1998 г. Пред любопитните зрители танцуват най-различни маскирани групи – кукери, васильовци, бабугери, старци, джамалари и др. Празникът е посветен на зимно-пролетните маскарадни игри, които имат вековна история в България като ритуал, олицетворяващ плодородието.
Обрядът обикновено включва игрови сцени за благосъстояние, плодовитост и здраве на участниците и зрителите. Така навремето защитавали селата от зло и нещастие.

Обичаят е известен е в Източна и Южна Тракия, в Родопите, Средна Гора, в отделни региони на Източна България и има много общо с традиционните игри по Сурваки и Нова година в Западна България, Македония и Събрия. Това е весел, жизнеутвърждаващ празник, пълен с веселие и солени шеги, изобразяващ сладострастни сценки, бъдеща бременност, символична оран и символично засяване на зърното. Всичко това трябва да изгони злите сили и да докара плодородие и богат урожай за земите, както и плодовитост за хората и животните.

В 17-ото издание на кукерския празник се представиха 17 групи от областите Благоевград, Перник, София, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, Сливен, Шумен и Разград.

Кукерските празници са характерни за всички страни в Южна и Централна Европа, но интересно е, че подобни карнавални маски могат да се видят в Италия (там маскираните в кожи мъже се казват мамутонес) и в Испания (зарамакос). Там обаче те се празнуват през първата неделя от Новата година.
Снимка: БГНЕС