Куфарът, моят приятел

Куфарът, моят приятел Рано или късно се налага да изберем куфар за пътуване, който да бъде удобен, да събира повече и да не създава проблеми при прекачване. Изискванията към куфара зависят преди всички от това, за какво ще го използвате. За чести командировки най-добра работа ще ви върши малко куфарче на колелца, но при по-далечни и дълги пътувания няма как да минете без голям куфар. Без значение от марката, непременно обърнете внимание на колелата, циповете и на материала, от който е направен куфарът.

Да започнем от материала – днес по магазините ще намерите най-разнообразни куфари от кожа, пластмаса или даже от плат. Кожата изглежда много впечатляващо, но от друга страна бързо се износва, така че няма да можете дълго да се радвате на отличния външен вид. За редки летни пътувания, например в отпуск край морето, такъв куфар ще ви свърши прекрасна работа. Най-издръжливи са моделите, направени от пластмаса. Точно те са изборът на пътешествениците, които често пътуват на дълги разстояния и с голям брой прекачвания.

Втори важен момент – колелата. Въобще не е казано да се хвърляте веднага на високата цена, гледайте главно как са закрепени колелцата и каква е конструкцията им. Най-добрият вариант е те да са поставени в специални гнезда, така издържат много по-дълго. Другият въпрос е – две или четири колела? На пръв поглед четирите колела изглеждат по-устойчиви. Това е така само ако ги търкаляте по равна повърхност, например по гладкия под на летището или по асфалта до автобуса. Но ако после, за да стигнете до вкъщи, ви се налага да преодолявате нащърбени тротоари и много бордюри, по-добре се доверете на двете колела.

Циповете, разбира се, трябва да бъдат много надеждни. За големите модели си струва да изберете големи пластмасови ципове. Ще ви служат добре и най-вече няма да добавят излишно тегло към общите килограми на багажа ви. Поискайте и добри заключалки към ципа, за да сте спокойни, че няма да се отвори в багажното на самолета и да предизвика нечий нездрав интерес.

Преди да купите – проверете дали куфарът стои стабилно изправен. Ако още в този момент се килва настрани, ще бъде много трудно да го удържите след като го напълните. Добре е да се спрете на по-ярък цвят, макар че не е задължително, разбира се. Просто цветните куфари се откриват по-лесно сред масата багажи върху транспортната лента на летището.

И още нещо – при избора на втори сак или чанта, които можете да вземете със себе си в самолета или автобуса, проверете какъв размер разрешават превозвачите. Ако следвате тези практични съвети, ще можете да изберете добър куфар, който ще бъде вашият надежден спътник при всяко пътуване.