Кротонът – шареният аристократ у дома

Кротонът – шареният аристократ у домаКазват, че е капризен и не вирее на всяко място, на което го сложите. Нищо чудно – все пак за такова многоцветно изящество, кротонът си иска съответните грижи. В природата расте като храст, идва от Югоизточна Азия и ефектно комбинира цветовете си в зависимост от това дали му достига топлина, светлина и влага. Може да му подскажете как да расте и как да се оформи по ваше желание. Най-хубавото нещо в него са листата, вариращи от жълто, през зелено, червено и кафяво. И ако в Индия, Полинезия, и Цейлон този пъстър храст си расте на воля и се съобразява с природните прищевки, като стайно растение у дома, в България трябва ние да се съобразяваме с изискванията му.
Какво обича кротонът?
Светлина. Преди всичко светъл, южен прозорец или тераса, но не директни слънчеви лъчи. През обедните часове през лятото е добре да бъде зад завеса или щори. Харесва влажен въздух. Разбира се, не можем да овлажним изкуствено въздуха повече отколкото е естествената влажност, но е хубаво всеки ден през топлите дни да пръскаме листата му. В студеното време тази процедура се прави по-рядко. Тогава и забърсването с влажна кърпа върши чудесна работа. Поливайте го с престояла поне едно денонощие вода, а не със студена направо от чешмата.
Кое е вредно за него?
Ако листата му започват да покафеняват, значи е суха почвата. Стане ли чуплив и сух кротонът, студено му е. Аристократът не търпи темература по-ниска от 16 – 17 градуса през зимата. Така, че ако отоплявате само някои помещения през зимните дни, вземете го при себе си ако държите на него. Не харесва място, на което става течение. Ако му е твърде проветриво, като нищо може да оплешивее само за ден. И листата му не се възстановяват. Не обича сенчесто място, листата му бързо губят цветя си, лишени от светлина. Най-големите вредители за него за червеното паяче и листните въшки. Ако редовно го овлажнявате, няма опасност да го нападнат. И ако все пак това се случи, избършете листата му с кърпа, напоена в спирт. В агро аптеките се продават препарати за растителна защита срещу неприятелите. От време на време поглеждайте обратната страна на листата на кротона с лупа.

Не харесва големи саксии. В старанието си да му осигурите голямо пространство, може да доведете корените му до изгниване. Присаждайте на пролет и само ако коренището е твърде голямо и няма никакво място. Не оставяйте неизцедена вода в купичката под саксията за дълго, просто я изхвърлете. В противен случай растението ще загние. С времето кротонът образува дървесен ствол и става все по-стабилен. Което не значи, че вече описаните грижи са излишни. Напротив- така,както ви радва с прекрасните си лъскави цветове, така може и за кратко време да загине. Кротонът има много разновидности, макар че повечето от нас го познават предимно в класическия му разпространен вид с широки и пъстри листа. Той може да бъде обаче и линеен, кленовиден, с назъбен или гладък профил.
Ако искате да го размножите, потопете във вода връхни резници през пролетта или лятото.
За да ни се отблагодари с прекрасните си, наситено пъстри листа кротонът, трябва поне малко да познаваме спецификата му и да се грижим правилно за него. Красота и доза аристократизъм е това екзотично растение, струва си да го отглеждаме с обич.