Критикуват мис Япония за неяпонската й външност

Критикуват мис Япония за неяпонската й външностАриана Миямото, която стана „Мис Вселена Япония”, е подложена на остра критика заради „неяпонската” й външност. 20-годишната красавица от Нагазаки ще представя родината си на конкурса „Мис Вселена”. Тя е първата претендентка с мултирасови черти, която печели такъв конкурс в Страната на изгряващото слънце.
Интелигентността на девойката не подлежи на съмнения – освен доброто си образование тя притежава пета степен майсторство по японска калиграфия.

Някои от критиците обръщат внимание на произхода на победителката в Miss Universe Japan. Майката на Ариана е японка, а баща й – афроамериканец от Оклахома. По адрес на красивото момиче вече се чуват расистки забележки.

В отговор на това Миямото казва, че може би не изглежда съвсем по японски, но заедно с това тя е истинска представителка на своята страна и култура. Миямото е родена в Нагазаки, учила е в САЩ, след което се връща в Япония. За свой пример тя посочва певицата Марая Кери, чиято майка е от ирландски произход, а баща й е с афроамерикански и венецуелски корени.

„Изборът на Ариана Миямото за тазгодишната японска „Мис Вселена” е голяма крачка напред в дефинирането на това, какво е да си японец, коментира японският режисьор Мегуми Нишикура пред NBC News. „Критиката, която избухна около нейния избор е голяма възможност за нас, японците, да проверим колко далеч сме стигнали в нашия увековечен мит за хомогенност и в същото време ни показва колко още имаме да извървим”, казва режисьорът.