Кристиан Диор: „Всяка жена, която обличам, оставя след себе си шлейф от желания”

Кристиан Диор: „Всяка жена, която обличам, оставя след себе си шлейф от желания”
Кристиан Диор: „Всяка жена, която обличам, оставя след себе си шлейф от желания”

„Моите рокли са моят живот, с всички негови чувства, изблици, нежност и радост. Моите най-страстни увлечения и най-увлекателните страсти са били свързани с роклите. Луд съм по тях. Те ме водят през кръговете на ада и рая, подлагайки ме всеки ден на изпитания.“

Това е мисъл на Кристиан Диор, един от най-великите модни дизайнери на 20 век и основател на модната къща с неговото име. Тази година светът на модата отбелязва 110 години от рождението му. „Умните жени са най-привлекателни на възраст между 35 и 40 години. А тъй като малко жени въобще прехвърлят тази възраст, върхът на тяхната привлекателност може да продължи вечно”, обичал да казва майсторът. Неговите открития в модата, както и любимите му дами, изглежда никога няма да изгубят своята актуалност.

New Look
Когато през февруари 1947 г. Кристиан Диор представя първата си колекция, Париж отново придобива блясъка на световна модна столица. Американската журналистка Кармел Сноу от Harper’s Bazaar нарича невиждания в следвоенните времена разкош New Look. Началото е поставено – жените моментално се влюбват в роклите на Диор, който връща славата на класическия Х-силует с подчертана тънка талия, пищни рокли до глезена, висока талия и дълбоко деколте. Американките протестират с лозунга „Мосю Диор, ненавиждаме дългите поли!”, но моделиерът покорява и тях. New Look е един от основните символи на Холивуд през 50-те.

Сакото Bar Dior
„Всяка хапка остава в устата 2 минути, 2 часа в стомаха и 2 месеца по бедрата”.
Тъй като моделиерът се отнася скептично към идеята за богата вечеря, той предлага вариант – дневен коктейл в бара на хотела, разбира се, с прилични кавалери. За тази „коктейлна” среща Диор предлага вталено сако в пастелни тонове от атлас, коприна или тънък вълнен плат, допълнен със строга тъмна пола-молив, тесни панталони или широка макси пола. Доза загадъчност към външния вид добавят ръкавиците, широкополата шапка, воалът и чантичката в съчетание с това прекрасно сако за бара.

Полата молив
«Моята мечта е да спася жените от природата”
Култовата пола тип молив, предложена от Диор като отделен елемент в гардероба наистина държи изисканата дама далеч от всичко напомнящо дивата природа – това е цивилизация и строгост, която прескача от модните подиуми в дрес-кода на всички световни корпорации.

Класическата пола молив с дължина малко под коляното, подчертаваща елегантността на бедрата и тънката талия, се превръща в задължителен елемент от базовия гардероб даже за красавиците, които са виждали офис само на кино. Самият Диор е предлагал тази пола да се носи с баровското сако или с копринена горна част, но съвременните дизайнери откриват много по-смели варианти.

Ароматът Miss Dior
«Парфюмът е ненадминат оттенък на женската индивидуалност, последен щрих на образа».
Паралелно с първата рокля Диор пуска и първия си парфюм. „Трябва ми аромат, който мирише на любов” – казва бъдещият класик на фешъна. Заедно с парфюмеристите Жан Карл и Пол Ваше той създава шипров цветен аромат, утвърждаващ безусловната женственост.
Почти 70 години връхните нотки на галбан, градински чай и гардения се разкриват чрез аромата на нероли, жасмин, сандалово дърво и пачули и потвърждават гения и вкуса на автора. „Създадох този парфюм, за да обгърна всяка жена в аромата на страстта”, казва Кристиан Диор. „Виждам как от този флакон излитат моите рокли, а всяка жена, която обличам, оставя след себе си шлейф от желания”. Първата партида Miss Dior се появява месеци след раждането на New Look: 80 на сто от парфюмите са купени за подарък, при това 60 % от тях са предпочетени от мъже, които разбират от революционни новости. Днес над ароматите на Dior работи талантливият парфюмерист Франсоа Демаши, който създава елегантни и едновременно с това смели цветни аромати.

«Истинската жена трябва да е палава и капризна».
Да повярваме на майстора – той е направил всичко, за да може това твърдение да бъде вярно. През 1955 Кристиан Диор пуска своя козметична линия, а първият продукт е Rouge Dior 999 — червено червило, което се превръща в класика в жанра и до днес излиза под същото име. Малко по-късно се появява лак за нокти в същия цвят, придаващ на образа femme fatale стилистична завършеност. Днес линията Rouge Dior включва най-различни нюански, включително и заигравайки с христоматийния първоизточник. Лице на бранда от няколко години е актрисата Натали Портман.
Снимка