„Красива жена” трябвало да e драма за наркотиците

„Красива жена” трябвало да e драма за наркотицитеПрез 2015 година стават 25 години от излизането на екран на прочутата романтична комедия „Хубава жена” (Pretty woman), в която си партнираха Джулия Робъртс и Ричард Гиър, за да останат завинаги част от съвременната приказка за Пепеляшка. Двамата, заедно с колегите си Хектор Елизондо и Лора Сан Джакомо, както и вече 80-годишният режисьор Гари Маршъл връщат лентата назад, за да разкажат какъв е трябвало да бъде филмът и какво рязко е променило сюжетната линия.

По време на снимките красавецът Гиър (като Едуард Люис) е на 40 години, а Робъртс в ролята на пропадналата уличница Вивиан е само на 23.
Но всъщност в началото „Хубава жена” е трябвало да се нарича „3 000” (заради сумата, която Едуард предлага на Вивиан, за да прекара с него няколко дни ). Маршъл е възнамерявал да заснеме драма за наркотиците и проституцията, в който не се предвиждал хепиенд – героят на Ричард Гиър накрая трябвало да изхвърли Вивиан от колата, да й хвърли парите, които да се разсипят по асфалта, и на този фон да тръгнат финалните титри.

Както обаче разказват създателите на филма, между Гиър и Робъртс възникнала такава „химия”, че историята на героите им просто не било възможно да завърши толкова нероматнично.

Ричард Гиър си спомня, че именно Джулия го убедила да се съгласи да приеме тази роля. „Ние веднага се харесахме един друг… Флиртувахме, смеехме се и въобще бяхме много мили в общуването си. И когато аз разговарях по телефона с Гари Маршъл, Джулия ми написа на едно листче: „Моля те, кажи да!” и ми я показа. Това беше толкова трогателно и аз веднага се съгласих.”

На въпроса кои сцени най-много са му харесали, той отговаря: „Тези, на които Джулия се разхождаше в своята къса поличка. Ние всички много харесвахме тези сцени, всички гледахме само краката й!”

Днес „Хубава жена” е един от финансово най-успешните в жанра романтична комедия с брутен доход от 463 милиона долара. Той е един от най-популярните филми на всички времена, като е постигнал най-голям брой продажби на билети в САЩ за романтична комедия – 4 217 400 и изпреварва с малко „Моята луда гръцка сватба”.

Любопитно е също, че от ролята на хубавата жена са се отказали Мег Райън, Сара Джесика Паркър , Мери Стинберген, Мишел Пфайфър, Валерия Голино, Дженифър Джейсън Лий и др. И когато всички тези красавици се отказват от ролята, я получава 23-годишната Джулия, твърде неизвестна на широката публика по онова време. Но филмът има такъв огромен успех, че след него тя веднага става звезда. Така се случват понякога нещата и в живота, нали?