Начало Жената Маниер и етикет Кой плаща сметката – мъжът или жената?

Кой плаща сметката – мъжът или жената?

Кой плаща сметката – мъжът или жената?

В епохата на борба за равенство на половете въпросът за това трябва ли мъжът да плаща сметките на жената, е на пръв поглед очевиден: за какво задължение на мъжа може да става въпрос, когато жените с всички сили се борят за равноправие, много често заработват повече от мъжете и като цяло почти не се нуждаят от финансова поддръжка? Не е ли вече отживелица този древен стереотип? Още повече, ако човек се замисли, отношенията – романтични, приятелски, делови, не е задължително да се подчиняват на сухата логика. Това е винаги игра, в която правилата са вариативни, в тях има място както за традицията, така и за отстъпление от нея.
Така например днес американците не виждат нищо лошо в това жената да си плати сама, европейците понякога делят сметката наполовина, като така жената демонстрира своята самостоятелност. Така че ако се случи мъжът да не ви предложи да ви плати кафето, не бързайте с изводите, че той е невъзпитан или пък не сте му симпатична: той просто може би действа съобразно правилата и не желае да ви обиди.

Кой плаща на първа среща?

Плащането на сметката на първа среща традиционно се смята за прерогатив на силния пол и това не е само въпрос на етикет. Дори в съвременната епоха на равноправие мъжът иска от първата среща да демонстрира своята надеждност и отговорност и плащането на вечерята е една от възможностите да го направи. Не лишавайте мъжа от това удоволствие. Още повече че тази част от срещата – плащането на сметката, може доста да ви подскаже какъв точно е мъжът срещу вас.

Ако вие оцените неговата щедрост, едва ли ще ви допадне ваш поклоник, който, виждайки сметката, започва на висок глас да се възмущава от цените в ресторанта или пък лишава сервитьора от бакшиш. Изключение може да направите в случай, че твърдо сте решили повече да не се срещате с този мъж – вежливото, но настойчивото ви предложение да платите своята сметка би трябвало да стане за партньора ви недвусмислен сигнал, че втора среща няма да има. Въпреки това статистиката е неумолима: за повечето мъже дори неудачната среща не е повод жената сама да си плати сметката. Просто такива са мъжките правила на добрия тон.

Среща с приятели

Спонтанните приятелски събирания обикновено завършват със заплащане всеки за себе си. Ако обаче мъжът настойчиво моли, позволете му да плати сметката. Не отказвайте и не мислете, че това е нещо осъдително – повярвайте, вашият приятел искрено ще се радва на възможността да влезе в ролята на джентълмен, дори ако с вас го свързват наистина само приятелски отношения, засега.

Що се отнася до деловите срещи, в бизнеса действат по-други закони, различни от романтичните и приятелските и дори в детайлите – в това число и финансовите, трябва да проявявате бдителност. Деловите вечери по правило се заплащат от страната, която кани, дори ако тази страна се представлява от жена, а поканеният е мъж. В повечето случаи мъжът, следвайки етикета, предлага да се раздели сметката или той да я заплати напълно, но на този красив жест вие трябва да отговорите с отказ.

Ако отдавна сте заедно

Всяка двойка строи собствената си финансова политика по свое осмотрение и никави уникални правила тук тяма и не може да има. Някои се придържат към традиционната теория, че мъжът е този, който плаща, а жената изпълнява ролята на домакиня и естествено – вдъхновителка на мъжа. В 21-вия век обаче много жени въобще не се ограничават в ролята на домошарки със стирка в ръка – те могат и се стремят към независимост и обезпечават семейството наравно с мъжа.

Въпреки това една статистика сочи, че дори да се намират отдавна във връзка, в 60 на сто от случаите мъжът поема разходите, които касаят съвместните развлечения и излизанията извън дома. 40% от мъжете пък – в сравнение с едва 18 на сто от жените, казват, че те напълно заплащат всички битови разходи, възникнали в семейството. С две думи: дали ще следвате традицията, или ще играете по собствени правила, в случая решавате вие.