Копривата винаги присъства в българската кухня. Тя е богата на минерали и желязо, които са нужни на организма в преходния период от зима към пролет. Все по-често домакините замразяват коприва, така се осигурява необходимото за семейството количество. Рецептата може да се направи както с прясно набрана коприва, така и със замразена, а количеството е за 4 души.
Необходими продукти
300 г коприва
200 г пресни, консервирани или замразени гъби
няколко стръка зелен лук или около 150 г нарязан на ситно праз лук
1 кубче зеленчуков бульон
1 морков
магданоз или мащерка
кисело мляко
орехи
сол
черен пипер
Начин на приготвяне
Слагаме копривата в тенджерка и я варим около 5 минути в около 600 – 700 мл вода.
Изцеждаме я, а водата от варенето запазваме за супата.
В друга тенджера или дълбок тиган, от тези, в които може и да се вари супа или гювеч, запържваме лука, моркова, добавяме ситно нарязаните гъби.
Когато придобият леко златист цвят, изсипваме към тях изцедената коприва, прибавяме кубчето бульон и пържим още около минутка. Заливаме с водата и варим 15 – 20 минути. Накрая добавяме магданоз или мащерка, сол на вкус и черен пипер.
Рецептата не съдържа брашно и супата не се застройва с яйце.
На една порция супа се слага според личния вкус по лъжичка-две кисело мляко и се поръсва със счукани орехи.