Копривата не пари, ако знаеш как да я погалиш

Копривата не пари, ако знаеш как да я погалиш

Детските спомени все ни отвеждат към приказката „Дивите лебеди“ на Кристиан Андерсен. Дълги години се чудех как така малката Елиза успя да изплете тези бодливи ризи, за да спаси братчетата си.
После разбрах и истинската причина – още в дълбока древност хората са знаели да обработват и да получават тъкан за плетене, а в копривата се криела и сила да защитава от зло и лоши духове.
Елиза направи точно така – стъпка набраната коприва с нозе и изпреде зелена прежда.

Конфликтът между богините

Защо копривата цъфти и мнозина дори откриват в нея красотата на цвете? От легендите се знае, че ако има конфликт, са намесени богове.
Според преданието гръцката богиня Хера, която не обича някой да й съперничи, се ядосала на римската Флора, която дарявала на хората красота и цветя. Хера пратила на земята какво ли не – вредители по растенията, гъсеници, които изяждали листата на цветята, ветрове и бури, за да изкоренят растенията.
Накрая изпратила копривата като плевел, който да задуши останалите цветя. Получило се обратното, копривата се покрила с дребни бели цветчета и се превърнала в цвете.

Копривата не винаги опарва

Етимологията на думата коприва е твърде забавна. Всяко название си има обяснение и е част от езиковата ни история. Предполага се, както в повечето славянски езици, така и в българския, че е свързано с пръскам, капя, нанасям петна, белязвам.
Има логика. Само да се допрем до копривата и кожата се зачервява, а по-чувствителните не могат да се отърват от мехурчетата, които се появяват.
Това се дължи на специалната парлива течност. Едно нещо е много интересно. Копривата ще ви ожули само, ако я докоснете непредпазливо. Опитайте да я погалите отдолу нагоре, по дължината на стъблото и острите й власинки покорно ще се наклонят към стъблото и няма дори да почувствате ожулване, парене или да получите зачервяване.

Пред домовете – срещу вещици

В преданията на източните славяни на празника на лятното слънцестоене се разстила пред домовете и праговете прясно откъсната коприва, която гонела духове и вещици. Хората са вярвали в магическата сила на копривата още в стари времена.
Обущарите са слагали изсушена коприва в подметките на обувките или в самите ботуши. Вярвало се, че така се гонят надалеч дяволските сили, отстранявала се негативната енергия и се пречело на нечистите сили да завлекат човека в тъмния свят.
От стъблата на копривата плетели черги за предверието – като минел гостът по постелката, копривата отнемала лошите му намерения.

Пази дома от разруха

Смесвали са сушена коприва със сол, за да се опази домът от разруха и черна магия. В ъгъла на стаята слагали листенца от коприва, за да се успокои душата на децата и да спят спокойно.
Има една особеност – за да подейства вълшебната мощ на копривата, трябва да се бере с голи ръце по време на нарастваща луна и да не се страхуваш от опарванията. Копривата е задължителна съставка в приготвянето на еликсири за красота, младост и дълголетие.

Част от бита на хората

Поверията са едно, но е истина, че информацията за копривата е част от културното наследство за бита на хората през Средновековието. Правели са прежда, върви, канат, тъкали са платната за кораби още през Х век, шиели са ризи и връхни дрехи.

В народната медицина копривата се използвала за спиране на кръвоизливи, пресен сок се пиел за подобряване състава на кръвта. Има описание на рецепта за накълцана на ситно прясна коприва, после счукана в хаванче, за да пусне сок и тази кашица слагали в отворени рани за дезинфекция и за бързо заздравяване на раната.

В урината на тежко болен човек вечерта са слагали коприва и ако не се промени цветът на листата на следващата сутрин, това се смятало за сигурен знак, че болният ще оздравее.

В кулинарията и градинарството

Десетки, ако не и стотици са ястията, които се приготвят от коприва. Млади листа се берат през април и май, а после през юли и август, след като се окосят старите стъбла.
Корени се събират през пролетта и есента. Коприва не се суши на пряко слънце, защото така изчезва хлорофилът от листата.
Когато се засажда зелето, нарочно се слагали в земята и коренчета от коприва, които държали червеи и други вредители далеч от нежните зелеви листа.

Вярвания

Ако сънувате, че вървите покрай коприва, без да се опарите, очаква ви успех.
Ако се ожулите и ви заболи, това е сигурен знак, че ще изпитате недоволство от себе си.
Ако млада жена се опитва да си проправи път през коприва, ще получи наведнъж няколко предложения за брак.
Копривата в съня предвещава ограничаване на положителните обстоятелства в работата, непослушание на децата или проблеми с подчинените.