Конят – мой приятел

Конят – мой приятелСедмица след Сирни заговезни у нас празнуваме Тодорова събота, ден на коневъдството и конния спорт. Празникът е известен и като Конски Великден и Тодоровден, в памет на Свети великомъченик Теодор Тирон. Най-важният елемент от празника са кушиите или надбягванията. В миналото при изгрев слънце мъжете украсявали опашките и гривите на конете с мъниста, пискюли и цветя и ги отвеждали на водопой. Жените замесвали обредни хлябове, като давали от тях и на конете. Наши домакини на Тодоровден бяха жокеите и треньорите от конна база Виница. В слънчевия последен за февруари ден имаше интересно конно състезание и дефиле на прекрасни коне. Великолепните животни. От жокеите научихме няколко интересни детайли за конете и конния спорт. Ако сте решили да станете част от тази древна спойка между човек и кон, ще ви е любопитно да научите няколко факта.

Конете например имат лични предпочитания за вкус. Ако храната им мирише странно, на изгоряло или запарено, ако в тревата има отровна билка или в момента не им се яде точно сено, те ще откажат да ядат, дори и да са гладни.
Зрението на конете не е пригодено за живот сред хората. Те са чувствителни към резки движения от страни и затова им се поставят наочници – за да не се плашат от преминаващи хора и обекти. Зрението им е подходящо за живота в стадото. Когато пасат те виждат хоризонта на 320° и забелязват хищник отдалеч. Очите им са разположени от двете страни на главата така и могат да видят две различни картини едновременно. Всяко око вижда почти на 180°. Човешкото бинокулярно зрение (възприемане на една и съща картина от двете очи) е слабо изразено при коня и се проявява само когато животното гледа право напред. Конете не виждат добре в дълбочина.

По време на конни състезания и кушии ще чуете чести предупреждения да се отдалечите и да не правите резки движения. Това е така не защото животните са лоши. Конете имат три основни слепи петна. Не виждат хора близо до центъра на главата си. Имат сляпо петно и отзад. Не доближавайте коня отзад или из под шията им. Ако искате да погалите кон, е важно да сте спокойни и да му говорите с плавен, спокоен, благ глас. Те разбират отношението и намерението ви. Конете търсят опасности навсякъде, така са устроени, оглеждат се постоянно, плахи са и имат инстинкт, който ги кара да бягат от потенциални опасности.

Ако все пак решите да се занимавате – вие или децата ви с конен спорт, хората, които се грижат за конете ще ви изнесат инструктаж и ще ви подготвят с информация. Само този, който не се е понасял с вятъра на гърба на коня, изравнявайки двете тела в един вихър и движение, той не знае колко много от истинската му природа все още чака да бъде преоткрита. Струва си да опитате.
Снимки: Ели Маринова