Контролирате всичко около вас? Сложете точка!

Контролирате всичко около вас? Сложете точка!Има немалко хора, свикнали да контролират всичко, което се случва около тях. Понякога дори не осъзнават, че това ги товари. Много. Има обаче способ да сложите точка на „всеобщия“ контрол.
За да престанете да контролирате всичко, като начало трябва да признаете пред себе си, че го правите. Проверете се сами.
Струва ли ви се винаги, че само вие разбирате какви последствия очакват компанията, в която работите (в семейството, в приятелската среда), ако нещата се случат не така, както вие смятате за нужно, а по различен начин? Струва ли ви се, че ако хората около вас не ви слушат, то въобще ще престанат да ви обръщат внмание? Струва ли ви се, че вие сте най-умният и това никого не впечатлява? Мислите ли, че светът би бил прекрасен, ако хората правеха всичко така, както вие им казвате?
Ако в отговорите на тези въпроси има дори едно ваше да, значи имате проблем с контрола.
И така, защо у човек се появява потребността всичко и всеки да контролира?

1. Имате много високи стандарти. Проявявате към себе си прекалено високи изисквания, както и към околните. И особено към тях. Себе си имате за забележителен човек. А жалките обкръжаващи постоянно ви разочароват и нищо не може да им доверите.

2. Много се страхувате, че ще престанат да ви забелязват. Чувствате се най-спокоен, когато управлявате другите: това ви дава макар и временно, и лъжливо, но все пак усещане за контрол над нещата.

3. Струва ви се, че няма нищо по-страшно от хаоса и безпорядъка. Мислите, че ако отслабите контрола дори за минута, ще се случи нещо непоправимо ужасно. С времето това чувство у вас нараства и стига до момент, в който дори разхвърляните вещи в хола ви изваждат от равновесие, защото го възпремате като хаос.

4. Много ви харесва да се показвате, да се откроявате сред другите и въобще всячески да обръщате внимание на себе си. Много ви се иска да ви харесват и обичат, но сте вътрешно уверени, че да ви обикнат доброволно, е невъзможно, и затова се опитвате да заставите обкръжаващите ви хора да го направят насила, чрез контрол над тях. Трябва ли да споменаваме, че подобна тактика не ви носи никакви положителни резултати и по-скоро отблъсква хората от вас?

5. Имате огромно его, което нараства още повече, защото се имате за достътчно умен и талантлив човек. Именно поради това ви е особено трудно да осъзнаете, че всички хора по земята не желаят доброволно да се поставят под контрола на такъв забележителен човек като вас.
Но какво лошо има в това, ще запитате вие. Аз успявам да направя всичко навреме, мога да проконтролирам всяка група хора, въобще аз съм голям, макар и малко пренапрегнат успял човек. Можем да ви представим много психологически и научни обяснения защо това е лошо – да се опитвате всичко да контролирате. Достатъчно е да кажем, че вие просто не се нравите никому. И това, признайте пред себе си, не ви е безразлично.
Какво да правим тогава?

1. Разберете се с егото си
В продължение на години то е било ваш защитник и помощник, но сега ви пречи. Да, вие сте прекрасен, но не сте единствен! Прекрасни хора има много! И колкото и да ви е трудно, трябва да признаете, че не можете да бъдете по-добър от абсолютно всеки по света. Все някой от вашите познати в нещо е по-добър от вас. Признайте това и споделете местото си на капитанския мостик, където, ако не ви е скучно, със сигурност се чувствате самотен.

2. Престанете да се занимавате с „микромениджмънт“ и започнете да поставяте задачи
И у дома, и на работа вероятно има малки задачки, които съвсем не е нужно да свършите сам. Научете други да изпълняват тези задължения. Страхувате се, но ще видите, че това ще ви отпусне и ще имате повече свободно време. Ще осъзнаете в един момент, че изпитвате удоволствие от факта, че под ваше ръководство някой е постигнал нещо по-добро. Да наблюдаваш как до успеха достигат хора, които вие сте научил, е приятно. И не забравяйте: и те, и всички други около вас ще оценят вашето великодушие и ще оценят откритостта ви. Ще ви е по-лесно да се харесвате на хората, и по-лесно ще ви обикват, отколкото ако се държите като тиранин.

3. Признайте, че не можете да контролирате абсолютно всичко
Основен източник на раздразнение у вас е фактът, че някой не ви е послушал или в живота ви неочаквано нещо се е случило не така, както сте го запланували. Шокираща новост номер 1: така се случва с всички, вие не сте единствен в това отношение. Шокираща новост номер 2: ако направите нещо смело – примерно да си позволите да разпуснете, ще започнете да получавате удоволствие от това колко непредсказуем е вашият живот. Ще се окаже, че с вас се случват нови, удивителни, неочаквани неща, изцяло извън вашия контрол, които ви се нравят и ще се почувствате по-добре, отколкото във времето, в което сте контролирали всичко.

4. Започнете само с едно
На човек, опитвал цял живот всичко да контролира, ще му е доста трудно отведнъж да спре да го прави, дори да го желае. А вие може би още не сте напълно уверен, че е необходимо да рискувате и да изпускате от контрол нещата около вас. Затова пробвайте да започнете с едно: престанете да контролирате само един аспект от живота си. Например спрете да броите калориите, когато се храните и какво би станало, ако ги спазвате, или не. Или престанете всеки божи ден да питате детето каква оценка е получило в училище. То само може да ви каже. Светът няма да се разпадне. Ще видите, че в един момент ще се почувствате по-щастлив човек.