Концептът Prologue Avant подсказва бъдещия дизайн на Audi

Концептът Prologue Avant подсказва бъдещия дизайн на AudiЗанапред флагманските модели на Audi ще изглеждат по-предизвикателно и агресивно – за новия дизайн на германската компания подсказва концептуалният и свръхикономичен хибриден универсал Audi Prologue Avant, когото компанията представи на автосалона в Женева.
Универсалът Audi Prologue Avant се отличава от предишния концепт купе Prologue не само с различната си задна част, но и по габарити – със смяната на каросерията концептът леко е пораснал във всички посоки. Дължината на прототипа като краен резултат превишава 5 м.

Концептът е снабден с хибридно задвижване на основата на 3-литров турбодизел, свързан с електродвигател и литиево-йонна батерия с капацитет 14 кВт/час. Така заявеното общо задвижване дава 455 к.с. и 750 Нм въртяш момент. Двата двигателя заедно с 8-степенна автоматична скоростна кутия са способни за ускорят концепта до 100 км/ч за 5,1 сек, а максималната му скорост традиционно е ограничена до 250 км/ч.

Основното впечатление обаче идва не толкова от динамичните характеристики на универсала, колкото от неговия фантастично малък „апетит”. Според официалните данни 5-метровият концепт харчи 1,6 л гориво за 100 км. И може да измине още 54 км въобще без гориво, само с електродвигателя, като електроснабдяването може да се попълни с безжично зареждане.

Audi Prologue Avant е снабден с карбоно-керамични спирачки, адаптивно пневмо окачване и напълно управляема ходова част – чрез електрозадвижване задните колела могат да се завъртят допълнително на ъгъл до 5 градуса. По този начин при ниска скорост те се завъртат в посока, обратна на предните, а при достигане на определен скоростен праг – в същата като предните.

В интериора на концепта изцяло липсват аналогови прибори и ръчки за управление – всички тези функции се изпълняват от 4 сензорни екрана, един от които се намира в обсега на скоростния лост. Други два OLED-монитора са предназначени за пътниците на задната седалка. Общо местата в концепта са за четирима пътници.

Финалната дестинация на цялата история на Prologue е новото флагманско семейство на A9, което ще се появи на пазара ориентировъчно през 2018 г. Предполага се, че отделни, вече проверени решения в рамките на проекта, ще бъдат реализирани и по-рано. Например, в следващото поколение А8, чиято премиера е планирана за 2016 г.
Източник