Колкото хора, толкова и хобита

Колкото хора, толкова и хобитаВсеки от нас има хоби, увлечение, на което отдава голяма част от свободното си време. То е занимание, което поглъща вниманието ни, развива психическите и физическите ни умения и качества, обогатява личността и развива интелекта.
Всеки вид хоби е страст, любов към темата, по която сме увлечени, преданост и себеотдаване. Не са рядко случаите, когато аматьорите са по-добри от професионалистите в дадена област, а често едно хоби може да се превърне в печеливш бизнес.

Съществуват различни мнения и класификации на заниманията за свободното време. Някои ги разделят на активни, физически, умствени, тематични. Освен това те зависят и от възрастта, пола, социалното ниво, традициите и географското място, където живеем.
Нека да се запознаем с тях и да определим какво хоби може би ни подхожда на темперамента, знанията и интересите.

Активни хобита
Разбира се, тук на първо място се нарежда спортът и тренировките. Бягането, гимнастиката, плуването, аеробиката, бойните изкуства, тенисът укрепват организма, извайват тялото, правят ни силни и издръжливи, забавят процесите на стареене на организма. Посещаването на клубове по танци, без значение латино, класически, народни, американски, придават бързина и гъвкавост. А екстремните спортове като парашутизъм, сноуборд, сърфинг, планински туризъм, алпинизъм, каране на велосипед в трудни райони, каране на ролкови кънки са прекрасна школа за волята и доказателство за неограничените възможности на човешкия дух.
Към активните занимания са и скоковете на батут, ски тренировките, ездата, скейтбордът, ловът и риболовът. Най-странното е, че йогата, независимо от своята философия за баланса, също се определя като активно хоби.
В тази категория е и външно спокойната археология и спелеологията – науката за изучаването на пещерите.

Спокойни хобита
Те честo се наричат и домашни, защото голяма част от тях са в спокойна обстановка и в затворено пространство. Пеенето, свиренето на музикален инструмент, предпочитането на определен вид музика, група или направление в музиката са сред тях. И още – шиенето на гоблени, плетенето, дърворезбата, бродирането, изработването на украшения и предмети от кожа, моделиерството и шиенето, рисуването, изработването на глинени предмети, майсторенето на изкуствени цветя, изработването на уникални картички.
Към ненатоварващите физически интереси можем да добавим бодиарта, реденето на пъзели, шахматните партии, четенето на историческа или занимателна литература, програмирането на видео игри, пчеларството, калиграфията – списъкът е толкова дълъг и зависи от личните интереси.
Да не говорим за гледането на карти, астрологията, медитацията и алтернативните философски учения, ароматерапията, хиромантията и астрономията.

Струва си и да обърнем внимание на колекционирането, защото то е не само свързано с натрупването на нови знания, но е и прекрасен начин за развитие на личностните ни качества.
Събирането на марки, монети, картички, фотографии на определена тема, бутилки, ключове, чаши, значки, ножове, салфетки и други ни дава нови научни, исторически или културни факти и ни обогатява.