Коледа и Нова година – къде и как да празнуваме?

Празниците, с които посрещаме настъпващата Нова година в календара, у нас по традиция са маса с приятели. Прието е, че Коледа е семейният празник, а за Нова година може да се търсят и по-нетрадиционни варианти. Но ако искате свежи и ярки впечатления и случайно сте се видели с достатъчно пари, вижте как празнуват хората по света и най-вече в Европа и изберете своята почивка.

Празничните дестинации
Ако търсите безкрайно веселие и фойерверки, вашата дестинация е Амстердам или приказно красивата коледна Прага с много гирлянди, светлини и представления на всеки площад. В Германия непременно трябва да посетите коледен базар в Кьолн, Мюнхен или Франкфурт и да чуете новогодишните салюти до Бранденбургската врата в Берлин.

Подобна завладяваща класика е Кристкинделмаркт във Виена – един от най-големите коледни базари на Стария континент. Какво ли няма тук – подсладени сушени плодове, типичния за този район щолен, греяно вино и задължителният пунш. Не им отстъпват базарите в Лондон (Гринуич), Мелехен – Белгия, Краков – Полша.
Едно от големите френски събития от този род е град Лил, а най-старият базар с традиции от началото на 16 век е в Страсбург. Но ако се поддадете на изкушението Париж и не се плашите от многолюдните тълпи, подарете си една Нова година в подножието на Айфеловата кула. Това е спомен, който ще ви остане завинаги!.
А тъй като женското понятие за почивка в чужбина почти винаги се съчетава с шопинг, пътуването в Милано или Рим никога няма да излезе от мода. По това време на годината обикновено имате добър шанс да попаднете на чудесни разпродажби.

Зимата е време за спорт!
За любителите на активния отдих са прекрасните планински ски курорти във Франция, Австрия, Италия и Швейцария, но там непременно трябва да направите резервациите си отрано. Ще ви посъветваме да постъпите така и ако сте решили да се насочите на изток и най-после да видите що е то руска баня и какви са празничните традиции в Москва, Подмосковието, Казан или Санкт Петербург. Класика в жанра за българите е да пътуват до Истанбул за празниците – мегаполисът винаги има с какви нови тайни да изненада гостите си.

Добро място са и българските планински курорти Банско, Боровец, Добринище, Пампорово, Чепеларе… изборът е голям, още повече ще можете да отидете с цялото семейство. Ако пък просто искате да избягате от всекидневието за 2-3 дни с приятели, потърсете своето кътче сред безбройните (и значително по-евтини) къщи за отдих в България. Край блясъка на камината, с аромата на печено месце и току що изпечена баница и със звъна на чашите при поредния тост със сигурност ще изживеете прекрасни моменти.
Накъдето и да тръгнете, планирайте отрано пътуването си, за да избегнете разочарования. Запазете мястото в хотел или къща предварително, а ако искате да спестите някой друг лев – изберете за начало на почивката си дните след 5-6 януари. По правило тогава цените са доста по-изгодни.