Кои са най-красивите лица според британците

Кои са най-красивите лица според британцитеПрограмата EFIT-V PhotoFit, която обикновено се използва от британската полиция за създаване на фотороботи при издирване на нарушители, помогна да бъдат „нарисувани” най-красивите лица в страната. За това съобщава Sky news.

При съставянето на изображенията се е отчитала пълнотата на устните, ширината на носа, високо и изчистено чело и други характеристики за красива външност според разбиранията на британците. Получените компютърни портрети са били от 100 участници в изследването, които подредили изображенията по привлекателност.

След това специалистите начело с известния експерт д-р Крис Соломон обработват получените данни и създават окончателните „красиви” образи. Изследването на Университета Кент продължило 2 месеца. Според думите на д-р Соломон, работата на екипа дава прекрасни резултати и показва ясно какви лица британците смятат за образец на красота.

Разбира се, ако това изследване беше проведено в Азия или Африка, то без съмнение щеше да даде други резултати, поясняват експертите.
Изследването също така показва, че жените и мъжете имат различна представа кое е красиво и кое не. Например, жените рисували „по-женствено” лице като образ на мъжка красота, отколкото самите мъже.

Любопитни са и коментарите под информацията за изследването. Някои читатели цитират Платон, че „Красотата се намира в очите на човек” или цитират сонети от Шекспир. Други предупреждават, че получения резултат използва комбинации от лицата на всички култури във Великобритания, като ги манипулира така, че да се харесват и да се насърчи мултикултурната красота в страната. Трети пък виждат в мъжкия образ бъдещия Джеймс Бонд. А някои се възмущават, че „очевидно само представителите на една раса” са получили право да участват в изследването.