Кои напитки провокират появата на целулит

Кои напитки провокират появата на целулит

Няма жена, която да не се е плашила от целулита. Особено дамите, които много държат на външния си вид и въобще не им е безразлично как изглеждат в очите на околните. Предлагаме ви списък с някои от най-рисковите напитки, чиято употреба провокира появата на целулит.

Бира

Както е известно, в бирата се съдържа растителен естроген – женският хормон, който транспортира шлаката от жизнено важните органи до онези места, където продуктите на разпада са по-малко опасни за организма. Именно там се образува и целулитът.

Освен това трябва да се има предвид, че алкохолът повишава апетита, а това означава по-голяма вероятност за мезе да хапнем нещо солено или люто. Често прибягваме до пържени картофи или пържена риба, месо и морски продукти. Резултата виждаме върху кожата си.

Шампанско

Шампанското е доста калорична напитка, а най-вредни за фигурата са два вида от него – сладкото и виненият сорт шардоне. В тях се съдържат по 90 калории на 100 гр. Правете си изводите, преди да вдигнете наздравица.

Алкохолни коктейли

Искате опъната и гладка кожа? Забравете за алкохолните коктейли. В тях има много захар и изкуствени оцветители. Към ефекта от твърдия алкохол (той е най-калоричен) се прибавя вредата от газираните напитки и соковете. Естествено енергийната ценност на напитката зависи от рецептата, но средната калоричност на 100 г алкохолен коктейл се движи между 200 и 250 ккал. Ако все пак решите да съгрешите, избирайте напитки с минимално количество съставки. Все пак в навечерието на плажния сезон минералната вода е най-добрият избор.

Кафе

Разтворимото кафе е най-добре въобще да изчезне от порциона ви, но пък чашка турско кафе в началото на деня няма да попречи на фигурата ви. Все пак и с него не злоупотребявайте. Кофеинът стимулира силната изработка на адреналин и този стрес провокира допълнителни отлагания в проблемните зони. Заменете кафето със зелен чай или цикория.

Последната напитка извежда токсините и шлаката и нормализира теглото. Освен това цикорията снижава нивото на захар в кръвта и е по-безопасна за нервната система. В зеления чай също има кофеин, а в допълнение към него – много антиоксиданти, които почистват организма.

Хомогенизирано мляко

Това е мляко, механично обработено, за да се увеличи срокът му на годност. Именно то вреди на фигурата, тъй като организмът почти не е в състояние да го преработи. Непреработените вещества се абсорбират в кръвта, трупат се под кожата и провокират възпаления и отоци. Заменете магазинското мляко на прах с натурално или въобще се откажете от млякото.

А млечните продукти са друга работа – те са полезни за всички слабеещи, безвредни са за фигурата и бедрата. В кефира и киселото мляко например се съдържат бифидобактерии, които извеждат токсините от стомаха и подобряват обмяната на веществата, а с това повишават и самочувствието ви.

Газирана вода

Вредата от сладките газирани напитки е очевидна – в тях се съдържа ударна доза захар. Но дори слабо газираната вода е в състояние да провокира целулит. Газировката задържа вода в организма и нарушава микроциркулацията, поради което се получават отоци и застои.

Заменете газираната вода с минерална или обикновена вода. С възстановяването на водния баланс ще подобрите обмяната на веществата и кожата ви ще стане по-опъната и по-гладка.

Енергийни напитки

Захар, кофеин, соли, киселини, вкусови добавки и хранителни оцветители – това е същински ядрен удар по микрофлората. Енергийните напитки обезводняват организма и го задръстват с вредни вещества, които усядат в проблемни места, образувайки целулита. Заменете енергийните напитки със свежи сокове от портокал или грейпфрут – те ще ви дадат мощен заряд от енергия.

Черен чай

На пръв поглед безвредна напитка, която много дами употребяват всеки ден. В големи количества обаче черният чай също може да способства появата на целулит. Причината е в задържането на течности в тъканите, което неизбежно води до отоци в проблемните зони.

Какво да пием тогава?

Не се притеснявайте, безвредни за фигурата ви напитки също има немалко. Извън зоната на риска например е минералната и обикновената чешмяна вода, зеленият и билковият чай, цикорията, фрешът от цитрусови плодове. И дори компотът: при условие, че е направен от свежи или сушени плодове, без добавка на захар.