Кога виртуалният флирт може да се превърне в опасна игра

Кога виртуалният флирт може да се превърне в опасна играСигурно сте чували твърдението, че флиртът е необходимост, за да се чувстваме не само желани, но и да получим потвърждение за нещо, което ни липсва.
При мъжете може би става дума за мъжко самолюбие, което трябва да бъде погъделичквано от време на време, при жените – да почувстват, че са харесвани, красиви и интересни. Или пък се избиват комплекси, компенсира се липса на социална зрялост, неумение да се общува в реална ситуация, или е проява на вътрешна несигурност.

Флиртът обаче е нож с две остриета, особено когато се използва умело чрез съвременните форми на общуване като фейсбук, скайп и другите форуми за чат. С играта не трябва да се прекалява, много често хората се нараняват и то съвсем незаслужено.

Няма да се впускаме в подробности за този начин на общуване, той си има и силни позитивни черти.
Но не и когато е флирт, провеждащ се по определен сценарий и с добре подбрани форми за въздействие. Тогава целта му е само да черпи енергия.

Флиртът е планиран
Виртуалният роман, както го наричат повечето психолози, е прекрасно средство за хората, които искат да манипулират, да изсмукват сили и да се зареждат с енергия. В мрежите им се улавят най-често такива, които водят по-скромен и затворен живот и стават съпричастни към живота и болките на този, който ги мами. Нека да ги наречем условно авантюрист и жертва, а ролите могат да бъдат водени както от мъже, така и от жени. Основното във флирта е да се принуди жертвата да се влюби, да мисли за другия и да си втълпи, че е спасител или спасителка. И така се изпада в зависимост.

Силата на зависимостта от виртуален флирт е със същата интензивност, както тази от наркотици, хазартни игри, алкохол.
Тя може да доведе и най-силната личност до финансов фалит и до тежки депресии. Да разори семейства, да унищожи приятелства, да нарани убийствено най-скъпи хора.

Манипулатори от класа
Тези, които се занимават с виртуален флирт, са манипулатори от висока класа.
Истински виртуози са.
Майстори на лъжата и подстрекатели, за които превъплъщенията в измислените от тях роли будят наистина възхищение. Но не за дълго. Те създават около себе си ореол на интересни, образовани и харесвани от групата в социалната мрежа.
Не действията им са в основата на тези харесвания, а добре подбрани снимки, които възбуждат и карат жертвата да започне да бленува. Следват леки и безобидни срещи в чат пространството, а жертвата незабелязано се привлича с измислени общи интереси.
Манипулаторът аферист винаги се прави на различен от останалите. Той или тя са жертва на конспирация или все някой им завижда. Някой говори за тях, някой ги преследва, някой иска да ги злепостави. Или изгражда около себе си ореол на невинно и беззащитно създание. Манипулаторът ”продава” истории за себе си, които са измислени, но външно изглеждат истински.

Липсата на отговорност
Виртуалният флирт е връзка без отговорност. Тя се развива в измислен свят, където всекидневните грешки ги няма. В полето за писане се въртят сърца, символи, недовършени фрази, вълнуващи балади. Виртуалният роман не задължава по същия начин, по който една реална връзка изисква.
Страшното е, когато жертвата дотолкова хлътне, че загубва способността си да различава истинското от фалшивото. Точно в този момент манипулаторът се превръща в най-добър събеседник и изповедник, а истинските приятели в натрапници и досадни съветници.
Жертвата не забелязва доколко са влезли в личното й пространство, както и че се намира изцяло под зависимостта на манипулатора си. Този, който попада в мрежите, понякога се обърква, настъпва пълен хаос в живота и работата, може да се дават пари или други помощи, за да се подпомогне беззащитният манипулатор.
Това ще нанесе тежка психическа травма на жертвата, но тя ще се прояви не веднага, а в края или след приключване на връзката.
Резултатът винаги е едни и същ – руини –икономическа разруха и духовно опустошение.

Сексуалното привличане е силно
Най-често единият от двамата партньори във виртуалния флирт изпитва сексуално привличане. Отношенията от разстояние са сложни – не можеш да почувстваш топлината на човешката кожа, специфичния мирис точно на това тяло, тръпката от докосването с пръсти.
Тогава се задейства механизмът на идеализиране на образа от снимката, която най-често е подготвена на фотошоп. Ама кой да ти мисли, когато си зависим от виртуалното привличане. Границите между реалния, физическия свят и този на вибриращия, илюзорния се размиват напълно, а ролите им се разменят.
Истинското не съществува, фалшивото заема удобно място в действителността.

Жестоко и нечовешки страшно!
Страшното идва, когато се намесват сексуални намеци, които ще събудят асоциации и чувства.
Флиртът е удобен, защото той е напълно конфиденциален, не изисква афиширане на връзката в публичното пространство. Връзката е скрита за света, но тя е и в известна степен истинска, защото е свързана с чувства, емоции, надежди, планове за бъдещето поне за този или тази, които са станали жертва на виртуалния флирт.
Освен това флиртът е и удобен – може да имаш няколко партньори, без те дори да подозират, да се измислят ситуации и статуси в социалната мрежа, които предизвикват различни адресати.
Само манипулаторът е наясно към кого е насочено конкретното послание, мисъл, снимка.
Гениално и толкова нечовешки страшно!
Жестоко е, убийствено е!

Периодът на възстановяване след една подобна история е така мъчителен, но повечето правят изводи, извличат поуки и успяват да се върнат към действителността. Не че е лесно, но в реалния живот са истинските хора, приятелите и любимите, а връзката с тях винаги е по-силна.
Животът има само една алтернатива и той е на хората от плът и кръв.
Автор: Ана Дечева