Кое му е хубавото на капсулния гардероб

Кое му е хубавото на капсулния гардероб

Независимо от силно развитата модна индустрия, все по-голяма популярност придобива така нареченият капсулен гардероб. Притежавате го, ако имате примерно 10-15 вида дрешки, чрез които в различни комбинации се сглобяват около 10 комплекта. Един вид моден минимализъм. Той става все по-популярен, защото все повече богати и успели хора се обръщат към тази идея. Не светски звезди, а делови и целеустремени хора.

Мнозина сега ще си кажат – защо обличат едно и също, щом имат достатъчно пари и възможности да си купят, каквото им хрумне? Може би ключовата дума е „хрумне” – не искат да губят време за такива дреболии? Ето няколко причини, които биха могли да ви убедят принципно да промените подхода към облеклото си.

По-малко излишни решения

Колкото повече решения ви се налага да взимате, толкова повече се влошава качеството им. Ако имате да решавате куп други много важни неща в работата, зачеркването даже на една точка от дневния ред – например какво да облечете, ще ви даде повече време за съществените неща.

Американският президент Барак Обама например носи само сиви и сини костюми. Обяснява го по следния начин: „Старая се да намаля броя на решенията, които вземам. Не искам да решавам какво обличам и какво ям, защото имам много по-важни решения, които се налага да обмисля и преценя”.

Последовател на този принцип е и основателят на фейсбук Марк Цукърбърг: „Едно лекомислено занимание по-малко и вашите решения за важните неща ще са по-добри”.

По-малко губене на време

Нямате и представа колко време губите, докато не се отървете от това. Преди време направих експеримент „333” – в продължение на 3 месеца да обличам само 33 вещи от гардероба си. Животът ми се преобрази, разбрах, че един от най-големите плюсове в ограничаването на гардероба е времето, което спечелих. Сутрин губех много по-малко време да се приготвя за работа, правех го ефективно и без усилие.

По-малко стрес

Матилда Кал е арт директор от Ню Йорк. Според нея, капсулният гардероб не я кара да се чуди как се е облякла през деня. Изчезват мисли от сорта: „Това на е е прекалено официално? Или пък прекалено открито? Ами роклята ми, дали не е прекалено къса? Винаги съм съжалявала за това, което съм облякла още преди да стигна спирката на метрото”. Сега обаче, с фирмената бяла блузка и черни панталони тя има едно притеснение по-малко.

По-малко разход на енергия

Към тази идея се присъединява Кристофър Нолан, известен режисьор. Той отбелязва, че енергия се харчи не само да си избереш дрехите в гардероба, но и обслужването им, подреждането им, прането и химическото чистене и т. н. Нещо, за което успешните хора биха искали да отделят по-малко време и енергия.

По-малко, но по-качествено

Твърде често претъпканият гардероб не означава, че имате достатъчно дрехи за носене. „По-рано шкафът ми приличаше на сладкарница с огромното си разнообразие”, казва една млада майка. „Повечето от тоалетите не ми харесваха, не се чувствах удобно в тях. Сега оприличавам капсулния си гардероб на елитен ресторант. Имам много по-малко варианти, но пък съм сигурна, че всеки от тях е идеалният. Не само изглеждам по-добре, но и се чувствам по-добре”.

Култов статус

Да се вслушаме какво казва писателката Елис Грегъри: „Да обличаш едно и също всеки ден е култово. Това е евтин и лесен начин да се почувстваш известен. Вашият костюм, който носите всеки ден, изразява вашата зрелост, стабилност, постоянност в ценностите. Нали затова героите в детските книжки винаги носят едно и също – като пример за подражание, неизменен и надежден”.

По-малко разходи

Нека да си признаем честно – в нашите гардероби има толкова много дрехи, които даже не сме обличали, или пък сме посягали към тях 1-2 пъти. Е, сметнете сега, колко много безсмислено изхарчени пари са това!