Начало Здраве Зависимости Кое е по-вредно – наргилето или обикновените цигари?

Кое е по-вредно – наргилето или обикновените цигари?

Кое е по-вредно – наргилето или обикновените цигари?Експерти от Световната здравна организация предупреждават, че популярното в Близкия Изток и Северна Африка пушене на наргиле може да се окаже по-вредно. \“Едно дръпване от наргиле почти се равнява на количеството дим, погълнато при изпушването на цяла цигара\“, пише в брошурата \“Атласа на тютюна\“, издадена по повод Световната конференция за борба с тютюна в Абу Даби. Това казва и експертът по тютюна от СЗО Едуард Еспене: „една сесия с наргиле е равна на това да изпушите 20-30 цигари наведнъж, което може да бъде много опасно\“, допълва информацията БГНЕС.

Мнозина смятат, че наргилето е някаква безопасна алтернатива на цигарите. Един вид, водата в колбата изчиства дима от вредните примеси, а натуралният тютюн гарантира отсъствието на опасни химически съединения. Но всъщност ароматизираният тютюн в наргилето прави пушенето приятно. Добавете към това и огромните дози никотин, чрез които се засилва значително привикването към този вид пушене.

Тютюнът за наргилето
Ако тютюнът за цигарите задължително преминава строг контрол и сертифициране (като не броим нелегалните, разбира се), тютюневите смеси за наргилето не са описани в никакви регламенти и стандарти и производителят има възможност да използва необезпокоявано тютюн от всякакво качество и състав.
Невъзможно е също да се установи съдържанието на никотин и смоли в тютюневата смес – то зависи от това как е приготвена сместа за наргилето, какъв въглен е използван, колко тютюн е изпушен и колко дълбоко сте го вдъхнали.

Наргилето и тежките метали
Почти всички съвременни цигари имат филтър, който задържа някаква част от вредните вещества. Водата в колбата на наргилето не може да играе такава функция – единственото, което тя прави, е да охлади дима. Съдържанието на тежки метали в дима от наргилето е десетки пъти по-голямо, отколкото в цигарения, а по-ниската температура само задълбочава негативното влияние върху белите дробове и дихателните пътища, като позволява да дима да се спусне по-навътре.

Вредата за белия дроб
При пушенето на наргиле вие дърпате по-дълбоко и по-често – за 40 минути в организма попада почти 200 пъти повече въглероден оксид, отколкото при пушенето на една цигара, а димът, както вече казахме, прониква много по-дълбоко в белите дробове. Освен това наргилето обикновено се пуши в затворено помещение, което усилва вредата от въглеродния оксид чрез пасивното пушене. Да не говорим, че много „любители” предпочитат да пушат наргиле, докато пият алкохол, което увеличава вредата многократно.

Възможните следствия – хепатит „А” и туберкулоза
Специалистите смятат, че наргилетата са един от факторите за ръста на заболяванията от туберкулоза и хепатит „А”. Общата колба и мундщукът на наргилето са идеално място за размножаване на бактериите и предаването им от човек на човек.
Помнете, че само дезинфекцията с хлор или течност, съдържаща спирт, могат да убият тези бактерии. И че никой и никога в ресторантите не чисти по този начин наргилетата. Най-много да ги изплакнат с вода.

От Световната здравна организация обобщиха, че наргилето уврежда дихателната, сърдечносъдовата система, устната кухина и зъбите. Освен опасностите от рак на белия дроб, данните показват вероятна връзка с рака на устата, гърлото, стомаха и пикочния мехур, както и хроничен бронхит, сърдечносъдови заболявания, инсулт и други заболявания.