Кодовете на бала – по дрехите ще ги познаете

Кодовете на бала – по дрехите ще ги познаетеАко решите да отидете на бал, за да се потопите в атмосферата от минали векове или в приказния свят на принцовете и принцесите, ще трябва да положите големи усилия, за да се облечете по правилата на етикета за подобно събитие. Разбира се, в наше време много балове са доста разкрепостени, но това не се отнася за класиките в жанра, какъвто е например Оперният бал във Виена. Ваш проблем е как ще го постигнете – има много хора, които наемат тоалет за вечерта или пък посещават магазините за втора ръка – да, дори в това величаво светско събитие може да намерите дрехи на прилични цени, ако не сте първите, които ги обличат.

Но имайте предвид, че отклонения не се допускат – дори и да сте заплатили високата цена на присъствието си (само входът е 350 евро), организаторите си оставят правото да не ви допуснат на бала, ако не отговаряте на изискванията. За мъжете е задължителен white tie, под което се подразбира фрак с бяла папийонка. Жените трябва да са с бална рокля до земята и с обувки на висок ток. Ето ви и още подробности.

Роклята на жената трябва да е вечерна – от коприна, креп или дантела. Разрешава се всеки цвят освен белия, той е запазен за дебютантките. Етикетът забранява на жените да се появяват на различните балове по време на един сезон с една и съща рокля. Горната част от тоалета е желателно да бъде с дълбоко деколте и голи рамене. Долната част – разкошна свободна пола, която не ограничава движенията. Роклите се съчетават с дълга кожена връхна дреха или с болеро.

Украшенията са най-скъпата част от тоалета. Колието, обеците и пръстените трябва да са от естествени скъпоценни камъни, предпочитат се брилянтите (и често се вземат под наем за вечерта). Допускат се камъни Swarovski – важното е бижутата да блестят.

Пантофките (обувките) трябва да са от атлас или кожа, на ток, закрити отпред, но могат да са с открита пета. Задължителен елемент са чорапите. Часовникът не е задължителен за дамите – но ако го има, трябва да е елегантен и декориран със скъпоценни камъни. Поставя се върху ръкавиците. Те пък трябва да са в тон с роклята и открити отгоре и дълги до лактите, а ако роклята има ръкави – ръкавиците са къси. Чантичката трябва да е мъничка, съчетана с цвета на роклята и най-добре – искряща.

Прическата на дамите е официална вечерна, така че да открива шията. Недопустимо е да се явите на бал с пусната коса. Дебютантките задължително са с малка коронка. Гримът е вечерен, акцентът е или върху устните, или върху очите.
При мъжете дрескодът съдържа черен фрак. Подкъсеното отпред сако с дълги опашки отзад се носи разкопчано. Панталонът е без маншети, с висок пояс и двойни копринени ивици по протежение на външните странични шевове. Носи се без колан, с бели тиранти. Папийонката е бяла, от коприна или памучно пике. Ризата трябва да е бяла, колосана, с висока яка и извити ъгли и ръкавели. Нагръдникът, който се пристяга отпред, трябва да е колосан и да стои изпъкнал. Жилетката е бяла и колосана, задължително от пике. Копринената жилетка се смята за лош вкус.

Трите копчета винаги за закопчани. Копчетата на ризата и жилетката трябва да съответстват на тези на фрака. Обикновено те са скъпи и се правят от перли или седеф. Копчетата на ръкавелите не трябва да се хвърлят в очи. Предпочитат се от жълто, бяло или розово злато с инкрустации от седеф или оникс. Допустими са елегантни копчета за ръкавели и от други скъпоценни метали.

Часовникът е специален детайл за господата – той трябва да бъде само джобен и на верижка. Кърпичката е категорично бяла, от памук, лен или коприна. Поставя се в горния джоб на сакото. Ръкавиците са бели. Консервативните господа остават с ръкавици през цялата вечер, като ги свалят единствено по време на хранене или за ръкостискане.
Дамата има право да откаже танц на кавалер без ръкавици. Мъжките обувки са класически черни и лакирани.Чорапите са дълги черни от скъпа вълна или от коприна. Препоръчително е фракът да се съчетае с черно класическо палто, с бял копринен шал и черен цилиндър.