Клюките са полезни за женското здраве

Клюките са полезни за женското здраве

Италиански психолози откриха, че когато жените обменят клюки, в организма им се увеличава равнището на окситоцин – хормона, който играе важна роля във формирането на социални връзки и любовни отношения. Наричат го още хормон на любовта, защото подпомага женския организъм при бременност и раждане.

Като си обменят пикантни подробности за живота на свои познати, жените започват да се чувстват по-близки. На биохимическо равнище това способства за повишеното производство на окситоцин.

В проучването, чиито резултати са публикувани в списанието Psychoneuroendocrinology, са участвали 22 студентки, които били разпраделени в няколко групи на случаен принцип. На всяка група била дадена възможност да обсъжда познатите си или просто да побъбри на неутрални теми. След това изследвали слюнката на доброволките за равнището на окситоцин и кортизол.

Нивото на окситоцин се оказало значително по-високо при момичетата, които клюкарствали в групата. При това нивото на кортизола – хормона на стреса, не се повлияло от темата на разговора и намалявал при всички случаи.

Според автора на изследването Наташа Брондино от Университета в Павия (Италия), клюките могат да подпомогнат изграждането на доверителни отношения.

Възможно е навикът да се обсъждат познатите да е играл важна роля в процеса на еволюцията. Както смятат авторите на изследването, клюките са могли да подпомогнат създаването на правила на поведение в групата, наказването на нарушителите, а също така да са полезни при развитието и укрепването на социални връзки.