Китайците създадоха електрически суперавтомобил

Китайците създадоха електрически суперавтомобилКитайската компания Qiantu зарадва публиката на автоизложението в Шанхай с новото си творение K50 Event!, което влиза в класа на истинските електрически суперавтомобили. Нещо повече – това не е прототип, а кола, готова за малосерийно производство, който ще се предлага в пътна и състезателна версия.

Китайският суперавтомобил е изграден на основата на концепта Auto Event, представен през 2014 г. на изложението в Шанхай. Той се задвижва с един единствен, но мощен електродвигател: 400 к. с. и 650 Нм въртящ момент се подават на задната ос.

До скорост 100 км/час автомобилът стига за 5 секунди, макар че теглото му е 1685 кг. Може да измине 200 км с едно зареждане на литиево-йонните си батерии от 41 киловатчаса. За пълно зареждане от битовата електрическа мрежа са му необходими около 6 часа. Но все пак максималната скорост на К50 е ограничена до 200 км/ч, което е, меко казано, скромна скорост за суперавтомобил.

Състезателната версия се отличава от пътната с малки изменения на аеродинамичното окачване, заден дифузьор и антикрило. Салонът и на двете модификации на автомобила е в тъмни тонове и е решен с кожени седалки. Върху централния панел е разположен LCD-дисплей, но основните прибори са запазени в аналогов вариант.

Продажбите на K50 Event! на китайския пазар се планират в първата половина на 2016 г. Цената ще е от порядъка на 113 000 долара, колкото струва в Китай и автомобилът Tesla Model S. За продажби в Европа засега не се говори.
Източник