asd
Начало Домът Традиции Кирил и Методий са светците покровители на Европа

Кирил и Методий са светците покровители на Европа

Кирил и Методий са светците покровители на Европа

Всяка година на 24 май отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празникът вече се отбелязва във всички славянски страни, прославяйки създателите на славянската писменост – светите братя Кирил и Методий, учителите на нашата словесност.

Светите равноапостоли Кирил и Методий се раждат в знатен и благочестив род и живеят в Солун. Те били православни монаси и създали славянската азбука в гръцки манастир. Според учените, това става около 863 г. Новата азбука получава названието „кирилица“ на името на единия от братята – Константин, който, приемайки монашеството, става Кирил. В това богоугодно дело му помага и го подкрепя във всичко по-възрастния му брат Методий. Кирил, който от ранна възраст проявявал невероятни способности и постигнал съвършенство във всички науки на своето време, а също така научил много езици, създал азбуката на основата на гръцката. Разбира се, той съществено я променил, за да може по-точно да предаде чрез буквите славянската звукова система. Били създадени две азбуки – глаголица и кирилица.

Двамата братя превели на старославянски език свещените писания – Евангелие, Апостол и Псалтир, първо на глаголица.

Денят в памет на светите Кирил и Методий се празнува у нас още от 19 век. Първите свидетелства за това са открити в арменска летопис от 1813 г. На 11 май 1851 г. Найден Геров организира празник на Кирил и Методий – създатели на глаголицата, в Пловдив. Денят не е случаен, защото на 11 май е църковният празник в памет на светците. Неофит Рилски споменава за честването на Кирил и Методий в „Христоматия славянского языка“ от 1852 г. През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. През 1958 г. е почетен в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“. Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. По време на борбите за църковна независимост от началото на XVIII век историческото дело на Кирил и Методий е не само стимул, но и казус против гръцката Вселенска патриаршия.

След 1969 г. се отделя църковния от светския календар, затова днес има два празника – църковен (11 май) и светски (24 май). За официален празник на Народна Република България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 г. е официален празник на Република България.

По-късно традицията да се чества денят на Светите братя преминава и в други страни – Русия, Украйна, Беларус и Молдова. За приносът на Светите равноапостоли Кирил и Методий в културата на Европа през 1980 г. Папа Иоан Павел II ги обявява за покровители на Стария континент.