Керамичните саксии създават интимна балканска атмосфера

Керамичните саксии създават интимна балканска атмосфераНе толкова често използваме в градината керамични, или, както по-простичко ги наричаме, глинени саксии. Имаше период, в който те бяха незаслужено изместени от пластмасовите, но разочарованието дойде, когато разбрахме, че не издържат силното слънце у нас и сме хвърлили напразно парите си.

Градината и интериорът в нея можем да освежим като използваме старите саксии и кани, но им придам малко по-модерен щрих.

На масата в градината или в лятната кухня използвайте старинна паница, напълнете я с цветя, плодове или речни камъчета. До нея поставете кана, купена в някой антиквариат, или даже от пазара. Сега много възрастни хора, за да преживеят, продават ненужни за тях вещи. От една страна, си създавате уют в градината, а от друга – помагате на бедна жена, която с парите ще си купи хляб.

Циментените стъпала са прекрасно място да разположим различни по големина саксии, а в тях не е необходимо да засяваме скъпи многогодишни растения. Летните цветя – свежи и ярки, подсилват усещането за балканска атмосфера, човек се чувства добре дошъл и се зарежда с положителни мисли и емоции.

Саксиена каскада е удобно и практично решение да съберем на едно място няколко саксии, да спестим пространство в градината и да направим запомнящ се и елегантен цветарник. За конструкцията му ще ни трябват една метална пръчка и няколко саксии с различен диаметър. Забиваме пръчката в земята, „нанизваме“ най-голямата саксия за основа. След това подреждаме следващата и така до най-малката. Саксиите се поставят леко наклонени.

Ненужен шкаф от стара библиотечна секция може да превърнем във витрина за малки саксии с еднотипни цветя: кактуси, мушката, петунии. Окачете го на някоя стена на двора и подредете в него саксиите. Ще забележите колко е свежо и практично.

Саксии, покрити с мъх, са едно от слабите места за много градинари, а в магазините се продават със специално обработена повърхност. Целта е да им се придаде старинност. Вместо да криете останалите ви керамични саксии, оставете ги на етажерка в градината. С времето дъждът, слънцето, вятърът, прахът ще създадат това, на което вие се възхищавате, гледайки списания за дома и градината – зеленикаво и бледо покритие.

От прогнили летви може да сковете симпатично стълбище – достатъчни са само 3 – 4 стъпала, и да го украсите с онези саксии, за които все не можете да намерите място. А ако подпрете на стената и стара права лопата, композицията ви е отлично попадение. Можете да обогатите с друг детайл: в отделно сандъче или щайга съхранявайте някои от инструментите, които използвате всекидневно в градината.

Саксии с цветя са и красиво украшение за собственоръчно направеното от ръждясала кутия барбекю.