Кебап по Вълчидолски

Кебап по ВълчидолскиДо Коледа остават броени дни. Ясно е, че всеки мисли за това какво ще сложи на трапезата. На Бъдни вечер е ясно – ядем само постни храни, като изборът въпреки това съвсем не е малък – боб, леща, картофи, гъби, ориз, пълнени пиперки, жито и каквото още се сетите. За Коледа обаче сме свикнали да се облажваме. При това – доволно. Ясно е, че едното ястие ще е зелеви сарми. За второ основно ястие ви предлагаме една рецепта от Вълчи дол (за училите география доста по-отдавна – град на 50 км от Варна). Става дума за вкусен свински кебап. Рецептата е лесна, не е нужно и много търпение, за да стане кебапът.

Какво ни трябва?
1 или 2 кг свинско месо, добре е да не е контрафиле, а да има малко мазничко, защото то се стопява и дава вкус. Най-добре да е плешка или бут. Може да използвате и гулаш (на снимката).
Месото измиваме, като преди това сме го оставили да кисне във вода поне 1 час. Нарязваме го на кубчета, не по-големи от 3 – 4 см.
Нарязваме наситно една или две глави стар лук. Осоляваме лука и месото отделно.
Слагаме кубчетата в тавата, добре е да са разстлани, а не едно върху друго, макар че и така кебапът ще стане. Посипваме отгоре нарязания лук.
Поливаме с чаша и половина или две бяло вино, след която слагаме и вода – толкова, че месото да се покрие.
Слагаме още 3 – 4 дървени лъжици олио. Ако месото е по-сухо, от бут, може да сложите и 5 лъжици олио. Когато водата изври, месото остава само на масло.

Особеното е, че не завивате тавата с фолио, а я мятате в незагрята фурна. Месото се пече на 180 градуса, докато водата почти изври. От време на време пробвате месото с вилица. Ако фурната ви работи добре, за 2 часа кубчетата ще станат съвсем крехки. Когато това се случи, вадите тавата за малко и слагате подправките – червен пипер, черен пипер, чубрица. Разбърквате добре. Мятате отново тавата и оставате месото да ври до окончателното извиране на водата. Това става обикновено за 20-ина минути, след като сте сложили подправките.

Вълчидолският кебап се сервира върху канапе от картофено пюре, а в чинията го поръсвате с пресен ситно нарязан магданоз. Върви и с бяло, и с червено вино. Добър апетит и наздраве!