Къде с каква трапеза посрещнаха новата година

Къде с каква трапеза посрещнаха новата годинаНова година не е просто един празник. Тя е ново начало, свързано с нови мечти и надежди, с нови очаквания. За нас, българите, новогодишната трапеза е традиционна – на нея освен зелевите сарми задължително има свинско месо. Има и баница с късмети. Къде по света как посрещнаха Нова година?

Дания
Датчаните винаги започват новогодишната вечеря с варена риба треска и със зеле, приготвено на пара. Тези странни хора на празника си ядат онова, което ние ядем, когато сме на диета. Датчаните обаче имат един страхотен десерт, пред който никой не може да устои. Имаш усещането, че хапват малко, за да има място за десерта. Той представлява пирамида от 18 реда марципан, облети с шоколад, карамел, крем ванилия и крем от разбити белтъци. Чувството за вина от натрупаните килограми настъпва още при вида на тази вкусотия. Това кулинарно изкушение задължително трябва да бъде изядено до края, за да бъде настъпващата година финансово благополучна.

Италия
Италианците като нас, българите, задължително ядат свинско на Нова година. Печеното прасенце символизира плодородна земя и много пари. По традиция трябва задължително да се изяде и нещо кръгло. Това означава, че идващата година ще бъде успешна. Когато всички се нахранят, стават, обикалят дома и изхвърлят през прозореца всички стари и ненужни вещи, за да има място през новата година за нови. В противен случай нови в дома просто няма да има.

Япония
В рибен бульон потапят печени на скара кюфтенца, слепени с варен ориз. Кюфтенцата трябва да са кръгли, за да върви по кръг вашият успех и той винаги да се връща при вас. Трябва да се яде и максимално дълга юфка или спагети, което символизира продължителността на живота. За японците е важна не само новогодишната храна, но и цветът й. За финансов успех трябва да се хапне нещо червено и нещо бяло, а за да дойде щастието в дома – нещо розово, например скарида. Храната трябва задължително да се сподели с приятели, съседи и с хора, на които не им е провървяло като на вас. Това носи успех.

Филипините
Филипинските семейства си устройват традиционна новогодишна вечеря, която наричат Media Noche. Важното е цялата храна да е с кръгла форма – за успех. Особено важни са плодовете. На масата трябва да има задължително 12 ястия – по едно за всеки месец от годината. Добре е да няма ябълки и манго. Няма суеверия за тези плодове, просто те не се смятат за празнични. За разлика от датчаните, които до полунощ трябва да изядат всичко, филипинците оставят на масата колкото може повече неща. Много лош белег е да се започне годината с полупразна маса. Такава ще бъде тя и през идващата година. Филипинците също смятат, че ако хапнат прасенце на Нова година, ще забогатеят.

Испания
Ако успеят да преглътнат 12 гроздови зърна – по 1 докато часовникът отброява 12 удара, заветната мечта на испанците ще бъде изпълнена. Означава още щастие, успех и благополучие. Ако някое зърно остане непреглътнато, в месеца, който е символиризан от съотвения удар на часовника, ще има някакви трудности. Испанците също обичат месо на Нова година. Това привлича парите в дома. И задължително трябва да се хапне нещо свежо – зеленчуци или плодове, за да се случи през новата година нещо ново и хубаво.

САЩ
За американците не е важно какво ще се яде на Нова година, а с кого ще бъде посрещната тя. Те смятат, че с когото посрещнеш Нова година, с него ще бъдеш и през 12-те предстоящи месеца. Така че е особено важно за американците около тях да са хора, които харесват. Задължително трябва да се изяде нещо зелено, за да има пари в дома.
В южните щати на Нова година е особено популярно блюдото Hoppin\’ John. То се състои от свинско, ориз, черен боб и задушени зеленчуци. Смята се, че е измислено от робите в Южна Каролина, а ястието носи успех.