Карнавалът в Ница – много цветя, музика, танци и страст на Лазурния бряг

Карнавалът в Ница – много цветя, музика, танци и страст на Лазурния брягКарнавалът в Ница (Carnaval De Nice) на Лазурния бряг е един от трите най-големи и с най-дълга история в света наред с карнавалите в Рио де Жанейро и Венеция. Според една от хипотезите той е създаден през 1294 г., когато херцог Анжуйски идва тук да прекара няколко приятни дни. Започнали разни балове, фойерверки, пантомими и други непристойни представления, което като пожар обхваща целия град. Танцуват занаятчиите, маскират се рибарите.

В наши дни карнавалът продължава две седмици от средата на февруари до началото на март. В първия ден на празника участниците и зрителите посрещат Негово Величество Карнавала, а вечерта избират кралица на празника. Още същата вечер грейва Масена. В обикновените дни това е просто красив площад с фонтан и парк. По време на карнавалните баталии там издигат огромен стадион, къщите се „обличат” с дървесни плоскости с площ 120 хиляди кв. метра, върху които рисуват 120 художници. Рисуват със закачка, със сатира и подмигване, така че понякога крайният резултат изглежда шокиращ.

После цялото това чудо се декорира допълнително със 150 хиляди разноцветни лампички, които примигват и греят в нощното небе. Въртят се огнени колела, пълзи зловещ дим като от ада, хората като луди купуват балончета и ги пукат в тълпата. От балончетата пък излитат дълги цветни макарони, които се втърдяват и се лепят, върху каквото попаднат – усти, носове, карнавални шапки, очи… Карнавалът е красива цветна баталия. Шествията с цветя са истински паради, в които се появяват над 20 огромни платформи, украсени със свежи цветя. За да бъдат покрити с цветя тези платформи (високи 6 м, широки 2 м и дълги 7 м) трябват около 5000 стръка.

Дизайнът на тези украси е резултат от дълга и усърдна работа с всяко цвете, индивидуално подредено в цялата великолепна ароматна мозайка. Флористите подхождат към всяко от тези събития с огромна страст и въображение, като освен това трябва да приложат цялата си възможна ловкост и скорост, за да са готови в срок.

Вечер празникът продължава с концерти и фоейерверки. Прекрасни живи модели, мъже и жени, облечени в разкошни костюми и екстравагантни прически специално за случая, хвърлят в тълпата хиляди цветя по време на разходката по Promenade des Anglais.

Всяка година Негово Величество Карнавалът има ново име, което отразява темата на празника и е източник за вдъхновение за композициите. Всеки ден по улиците се движат приказно украсени камиони с гигантски кукли. Тези кукли, които са главните герои на карнавала, тежат до 2 тона и се извисяват над платформите на 8 до 12 метра. Тази година сред тях, освен звезди от шоу бизнеса, се виждаха и шаржираните образи на известни политически лидети. Кортежите, украсени с хиляди букети свежи цветя ,се включват в шоуто „Битката на цветята”.

Тази година Кралят на Карнавала е под знака на музиката. Сред новините в карнавалните седмици са много спортни събития като зумба състезание, и гей парад, в чиято организация има и българска връзка, както пише Bulgariautre.bg. Основен организатор на това събитие е българката Дана Осиковски, която преди години е била мъж и е сменила пола си.
Снимки: БГНЕС