Начало Здраве Природна аптека Канелата – враг номер 1 на рака: полезни свойства

Канелата – враг номер 1 на рака: полезни свойства

Канелата – враг номер 1 на рака: полезни свойства

По популярност канелата не отстъпва на другите подправки в кулинарията. Тя придава на различните видове десерти неповторим сладко-дървесен аромат. Канелата обаче не трябва да се разглежда само като подправка. В чаена лъжичка канела на прах се съдържат толкова антиоксиданти, колкото в 150 г черна боровинка, а по наситеност с полифеноли канелата превъзхожда всички останали подправки.

Канелата е изсушена кора на канеленото дърво cinnamonum. За нейна историческа родина е прието да се смята Шри Ланка, където тя се култивира и в наши дни. За най-полезна се смята истинската цейлонска канела. Нейният по-малко полезен, но скъп аналог – китайската канела, се отглежда в Австралия и Югоизточна Азия.

Полезните свойства на канелата са известни от далечни времена. В древнокитайските медицински трудове тя често фигурира като универсално средство за избавяне от различни недъзи. За канелата се споменава в древния индийски трактат за здравето „Аюрведа” и дори в Стария завет.

Канелата е богата на калий, магнезий, желязо, мед, селен и цинк, а така също на витамини от групите А, B1, B2, B9, С, Е и К. Антиоксидантът полифенол МНСР въздейства на рецепторите на инсулина и понижава нивото на захар в кръвта, поради което лекарите препоръчват канелата да се употребява при пациенти с диабет от тип 2.

Медицински изследвания доказват, че употребата на тази подправка влияе положително върху работата на всички жизнено важни системи на организма. Тя повишава общия тонус, укрепва имунитета, помага за концентрация на вниманието, способна е да подобри зрителната памет, притежава противовъзпалителни и кръвоспиращи свойства.

Лечебната смес от канела и мед е един от най-ефективните и вкусни способи за лечение на простудни заболявания. Канелата многократно усилва ползата от меда – антибактериалните свойства на тези два природни компонента повишават жизнените функции, активизират обменните процеси, помагат в борбата с вирусите. Смесете четвърт чаена лъжичка канела със супена лъжица натурален мед, вземайте това три пъти дневно по време на простуда или за профилактика на общите вирусни инфекции.

Имайте все пак предвид, че кумаринът, който се съдържа в канелата, може да предизвика главоболие. Канелата не трябва да се употребява от хора, които страдат от повишено кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. Подправката предизвиква учестено сърцебиене.

Освен че трябва да я имате под ръка в кухнята, в древността подправката се е ползвала като главен антисептик. Ако насипете канела върху прясна рана, канеленият алдехид ще възпрепятства проникването в кръвта на инфекция и бързо ще възстанови увредената тъкан. Този способ за обеззаразяване и до днес се използва активно на Изток. Канелата се добавя още в дъвки, пасти за зъби, вода за изплакване. Тя не променя цвета на зъбния емайл.

Канелата е лидер в профилактиката и лечението на най-сложните заболявания. Пикантната подправка е токсична за злокачествените ракови образования. Тя намалява ръста на раковите клетки и предизвиква тяхната гибел. Подправката намалява риска от сърдечни заболявания за сметка на понижаването на холестерина в кръвта. За целта трябва ежедневно да се приемат не по-малко от 120 мгр канела на прах.

Канелата влияе благоприятно върху работата на червата, отстранява неприятните усещания в стомаха. Полезните свойства на канелата трябва да познава основно всяка жена. Храни и напитки с канела помагат за облекчаване на предменструалния синдром и отстраняват болезнените усещания. Подправката е богата на минерални вещества, които запълват дефицита на манган, хром и калций.

В чист вид канелата помага в борбата с наднорменото тегло. Тя не снижава нивото на апетит, но за сметка на това ускорява обменните процеси и забавя храносмилането.

При всичките й положителни качества с канелата трябва да сме внимателни по време на бременност. В големи количества тя може да доведе до свиване на матката. Канелата разрежда кръвта, поради което е противопоказна при хора с по-трудно кръвосъсирване, а така също и при повишено кръвно налягане. Нейната дневна норма не трябва да надвишава 6 г, тъй като в по-големи количества е токсична.