Какво удължава дните ни – 2

Какво удължава дните ни  - 2Всички сме в една или друга ситуация мързеливи в ежедневието си, дори не се замисляме, че вместо ескалатора или асансьора, за здравето ни е по-добре да изкачим стъпалата пеша. Така ще почувстваме прилив на свежест, ще подобрим кръвното налягане, а и самочувствието си. Ако го правим системно ще намалим мастните наслагвания и ще подготвим изваяно тяло за плажа. Редовните физически упражнения са най-добрият борец срещу затлъстяване, инфаркт, инсулт и даже рак. Вече ви прошушнахме навици, които удължават живота. Още няколко полезни неща бихте могли да вършите, за да записвате „пчелички” в тетерадката на здравето си.

* Не скачайте рязко от леглото сутрин веднага след звъна на часовника. Това повишава риска от сърдечен пристъп. Организмът ни реагира на резки дразнители като сигнал за опасност и отделя повече адреналин. Това се дължи на заложените от природата инстинкти. Като стрес отчита организмът ни и светването на лампа нощем по пътя за тоалетната, твърдят учени. Ориентирайте се в тъмното или светвайте съвсем слаба нощна лампа.

* Не плащайте данък „чуждо мнение” по възможност. Тук рецепта няма, но се опитайте да не ви пука от мнението на околните непременно, на всяка цена и за всичко. Важно е за здравето.

* Поддържайте изрядна хигиена на устната кухина и зъбите. Така със сигурност ще намалите вредните бактерии, които ни разболяват. Към хигиенните навици, които пазят от болести е редовната смяна на гъбата за баня. Гъбичките и бактериите, които се развъждат там могат да допринесат за астма.

* Спете достатъчно. Минимум седем часа. Ако нямате възможност да се наспивате през работната седмица, наваксайте си през почивните дни, без да прекалявате.

* Като цяло е важно да се храните здравословно. Но има някой храни, които са наистина важни за здравето и настроението ви. Чесън. Веществото алицин в него влиза в реакция с кръвните телца, разширява кръвоносните съдове, облекчава потока на кръвта.
Тъмен шоколад. Съдържа полифенолите, които предпазват от сърдечни заболявания и рак, повишава производството на хормона на щастието.
Чай. Антиоксидантите в него укрепват костите, подобряват здравето на зъбите и пречат на нарастването на раковите клетки.
Орехи. Както приличат на човешкия мозък, така и са изключително полезни за него ореховите ядки, пазят от диабет и намаляват риска от рак с до 40%. Към здравните навици добавяме – откажете цигарите и прекалената употреба на алкохол.

* Интересувайте се какво пише на етикетите на хранителните продукти, които купувате. Невъзможно е да научите наизуст всички вредни Е-та и все пак важно е да знаете какво ядете.

* Слънчевите лъчи помагат на организма да произведе нужното ни количество витамин Д – чудесно средство срещу депресиите. 15 минути на ден стигат. Ако ще стоите повече, помислете за шапка, очила, слънцезащитен крем и чадър.

* Обичайте се. Не губете от погледа истинската си цена, без да прекалявате. Не забравяйте, че сте уникални и умейте да се цените. Самочувствието, заниманията с хоби и вътрешната светлина са в основата на един искрящ и здрав човек, когото хората оценяват по достойнство.