Какво удължава дните ни – 1

Какво удължава дните ни  - 1Здравето не ни се полага по закон, не е даденост, която ни принадлежи доживотно. То е състояние на баланс, който трябва постоянно да поддържаме. Временната липса на болест не означава, че сме здрави. По принцип знаем, че това е най-големият дар на Природата към нас, пожелаваме си го за рожден ден, Коледа и нова година и по принцип искаме да сме здрави. Защото само тогава осъзнаваме своята значимост, правото си на пълноценно съществуване и свобода.
Здравето е състояние на духа, в което изпитваме уважение и любов към себе си и околните. Доколко обаче сме склонни да го поддържаме непокътнато и доколко можем да се откажем от вредните си навици – това е друг въпрос. Нашето общество непрекъснато говори за здравословен начин на живот, но всъщност то не е способно да създаде условията за неговото съществуване.

Тялото представлява храма, който обитава душата, когато пребивава на тази земя. A често мързелът ни пречи да си изградим здравословни навици. Няколко полезни навика са изпитано полезни за здравето ни и предложени от учени, занимаващи се години наред със здравните навици на хората.

Тренирайте мозъка си
Например като четете книга или вестник, прескачайки цели абзаци. Или като държите четката за зъби с другата ръка от време на време докато миете зъбите си. Поставен пред нестандартна ситуация, мозъкът ви ще е в кондиция за всякакви ситуации. Обогатявайте познанията и уменията си. Много столетници споделят, че дължат дълголетието си на владеенето на музикален инструмент или постоянното учене на нов език.

Смейте се колкото може повече
Това, разбира се, не може да го заповядате на мозъка си. Но срещите с весели и позитивно мислещи приятели, гледането на комедии и четенето на Удхаус или Джеръм Джеръм, например повишават шанса да се смеете от сърце по-често. 15 минути смях дневно ще удължат живота с 8 години според учени.

Правете любов
Редовно. Активният секс понижава нивото на холестерол, ускорява кръвообръщението и помага за отделяне на повече ендорфин – хормона на щастието. Въпреки легендите за полезността на сутрешния секс, ако не ви се прави точно тогава, не е болка за умиране. Нека поне е по-често в час, когато ви се прави.

Повече кореноплодни
Добавете към менюто си повече кореноплодни. Вместо да изчезват с времето, витамините в тях се натрупват. Морковите са полезни за очите, а цвеклото намалява риска от инсулт като понижава холестерола.

Танцувайте
Има многобройни курсове по латино-американски танци, по салса. Вечерни са и са съобразени със свободното време на работещия човек. Хем горите над 400 калории само за час, хем връщате тонуса си. Слушайте класика. Моцарт понижава кръвното, успокоява сърдечната дейност, снема натрупаното напрежение.

Общувайте по-интензивно със семейството си
Затварянето пред микро-света на лаптопа вечер вместо комуникацията с най-близките хора не е най-полезното нещо, което може да свършите като се приберете от работа. Ако нямате партньор, не оставайте дълго сам. Потърсете си сродна душа. Хората, живеещи с половинката си имат средно с 3 години по-дълъг живот.

Кръводарявайте
Акциите са предимно в полза на хората, нуждаещи се от кръв. Но даряването е полезно и за кръводарителите. До 17 пъти по-рядко страдат от сърдечни заболявания (особено мъжете).
Като добри събирачи на идеи, които носят светлина, позитивизъм и здраве, се постарахме да намерим още ценни съвети за добруването и бодрия ни тонус. Очаквайте ги скоро.