Какво трябва да знаете за пътуването с бебе

Какво трябва да знаете за пътуването с бебеОбичате да пътувате до екзотични страни или пък редовно да посещавате близки и роднини, които живеят надалеч? Дори раждането на бебе не може да ви попречи да пътувате, но трябва да имате предвид някои подробности и да бъдете готови за известни затруднения.

Подготовка за пътуването
Обикновено бебетата са много адаптивни и лесно понасят пътуването със самолет, всъщност за тях най-важното е мама да е до тях. Една добра новина – бебетата не усещат височината и неудобствата на евентуалните въздушни ями, както е при възрастните.
За ваше успокоение се посъветвайте с лекаря на детето си. Предполага се, че той е наясно с развитието му. Ако вашето бебче лесно се поддава на простуди или пък се възбужда бързо от смяна на обстановката, добре е да отложите пътуването за известно време.

Самолетът не е разкош, а начин за придвижване на младите майки
С бебето можете да летите още когато е по-малко от месец. До две години детенцето пътешества безплатно, а след това за него има намаления. При резервиране на билетите задължително съобщете, че пътувате с бебе и си изяснете кои от бебешките аксесоари осигурява компанията и какво трябва да вземете от дома. Важно е да сте наясно и дали вашата авиокомпания предоставя детска храна на малките си пътници.

Отиваме на летището
Трябва да сте по-рано от другите пътници на летището. Имате много задачи – да се регистрирате, за претеглите количката, да я заплатите като извънгабаритен товар и да я предадете в секцията, където се приемат. Малките сгъваеми колички обикновено се приемат и на борда безплатно, където бебчето може да дремне до самото излитане.

На летището най-добре потърсете стаята за майки с деца, особено ако имате часове до следващия полет. Там можете да прекарате времето в относително комфортни условия (с деца до 7-8 години), да използвате кухнята, да смените памперсите на бебето, а по-голямото дете да пратите да играе с играчките. При митническия контрол обикновено пропускат родителите с деца, без да чакат на опашката (често и през бизнес зоната). На борда на самолета можете да вземете със себе си вода, сокове и детска храна.

По време на полета
Обикновено настаняват майката с бебе на първия ред в салона. Там има много свободно място и останалите пътници няма да безпокоят детенцето. На стената срещу седалката може да се закрепи люлка с комплект чаршафчета, които ще ви даде стюардесата. Напълно е възможно бебето да заспи сладко и да остане в нея до края на полета. Много авиокомпании осигуряват памперси и бутилки за мляко на малките си пътешественици, а на малко по-големите дават боички за рисуване и играчки.

За добри се смятат и местата до прозореца – така съседът ви, който може да реши да стане или да заговори стюардесата, най-малко ще повлияе на съня на детето. Ако обаче то вече ходи, по-добре седнете до пътеката.
Непременно вземете със себе си бутилка с вода, книжки и играчки. Ако имате таблет, предварително качете повечко филмчета и детски игри.

Добре дошли!
След кацането е добре да запазите спокойствие, докато минете паспортния контрол. Още чакане има и за багажа и количката. Но когато вече сте на земята и отвъд бариерата ви чакат близките – времето минава неусетно.