Какво по-хубаво от Световния ден на снега?

Какво по-хубаво от Световния ден на снега?През 2012 г. се появи една чудесна световна традиция – в предпоследната неделя на януари по инициатива на Международната федерация по ски (FIS) да се отбелязва нов празник – Световният ден на снега (World Snow Day).

Събитието има и друго име – Световен ден на зимните видове спорт. Идеята е да се повиши интересът към зимните спортове и да се привлекат младите хора към активен начин на живот. По замисъла на Международната федерация в този ден трябва да се провеждат „снежни фестивали”, по време на които възрастни и деца да участват в състезания по кънки, ски или сноуборд.

Идеята
Според думите на организаторите, „този ден ще даде възможност на всички да се насладят на снежната красота, да се запознаят с някого, да помечтаят за светлото бъдеще на зимните спортове, които винаги ще бъдат възприемани не само като състезание, но и като развлечение”.
„Децата днес често гледат към бъдещето с песимизъм и ние се надяваме, че благодарение на тази инициатива ще можем да им покажем – на тях и семействата им, колко удоволствие могат да получат благодарение на снежния сезон, като при това запазват здрав, безопасен и екологичен начин на живот”. Това са думи на президента на Международната ски федерация Джанфранко Каспер.
Организирането на този снежен празник е втората стъпка в реализацията на програмата на FIS «Да изведем децата на снега». Датата за провеждането на Световния ден на снега не е избрана случайно – в края на януари, когато завършват коледните и новогодишни почивки, е важно да бъде привлечено вниманието към планинските ски курорти.

Участници
Първата година в отбелязването на празника са участвали около 20 държави, сред които САЩ, Канада, Австралия, Швейцария, Финландия, Германия, Великобритания, Норвегия и др. През втората година се включват близо 40 държави, сред които вече се срещат и такива, които не се славят с планински курорти като Унгария, Япония, Естония и даже Пакистан.

В навечерието на Деня на снега нашите планински курорти – Боровец, Пампорово, Банско, също организираха веселие за празника и дадоха възможност на хиляди гости да се докоснат до вълшебството на „белите” спортове.