Какво означава Сън на красотата и защо ни е нужен той

Какво означава Сън на красотата и защо ни е нужен той

Почти всеки е чувал или чел, че на зрелия човек му е необходим сън между 7 и 9 часа в денонощието. Нощната почивка с такава продължителност специалистите са нарекли Сън на красотата. И това не е само израз. Ползата от такъв сън за външността на човек е доказана научно.

Специалисти от Каролинския институт в САЩ твърдят: достатъчно е две нощи да се спи по-малко от 7 часа, за да започне човек да изглежда по-малко привлекателен. Изследователи са помолили 25 студенти да се наспят добре две нощи поред.

Изпълнението на условието на експеримента и качеството на съня специалистите са фиксирали със специални уреди. После анкетираните са помолени следващите две денонощия да спят по 4 часа. И в двата случая били направени фотографии на участниците без използването на макиаж. След това други 122-ма човека били длъжни да оценят външния вид на участниците в експеримента и да отговорят на въпроса биха ли се запознали с някои от тях.

Естествено «наспалите се» версии получили по-високи оценки на привлекателност по скалата от 1 до 10 и повече оферти за среща. Факт е, че измореният човек изглежда нездрав. И неговият външен вид може да активизира механизми, защитаващи ни от общуване с болни. Така сработва инстинктът за самосъхранение.

Доктор Гейл Брюер, преподавател по психология в Ливърпулския университет и член на Британската асоциация на психолозите, смята, че мнението за привлекателността на един човек често е несъзнателно, но нашето мнение доста се влошава, ако човекът изглежда уморен и нездрав.

«Сънят е главният източник на младостта – потвърждава Майкъл Бреус, доктор по психология. – През нощта вашият организъм се възстановява, идва на себе си. Ако спите по-малко от 6 часа, това веднага се отразява на външния ви вид. Вие ще изглеждате няколко години по-възрастни. Започнете да спите по 7 – 8 часа всяка нощ, още след няколко седмици хората около вас ще забележат промяната…»
Може да се формулират поне 5 причини да спите по-добре и по-дълго.

По-малко бръчки

Кожата произвежда нов колаген по време на сън. «Това е важна част от възстановителния процес – казва Патрисия Уекслър, лекар дерматолог от Ню Йорк. – Колкото повече е колагенът, толкова по-стегната и опъната е вашата кожа и толкова по-малка е вероятността от поява на бръчки и провиснал овал на лицето. Освен това при недостиг на сън кожата става суха, а това също води до появата на бръчки…».

Сияещ цвят на лицето

По време на сън кръвта преминава през лицето и го освежава, а кръвообращението на клетките се подобрява. При недоспиване цветът на лицето става сив и безжизнен. «Този, който спи малко, не може да мечтае за здраво и привлекателно лице», категоричен е доктор Майкъл Бреус.

Бодър вид

«Тъмните кръгове и отоците под очите са първите симптоми на недоспиването – казва Дорис Дей, професор по дерматология в Медицинския център на Ню Йоркския университет. – Започнете да се наспивате и торбичките под очите ще изчезнат от самосебе си. При това по-добре е да спите на висока възглавница. Това намалява отоците в лицето. С тъмните кръгове историята е по-сложна. Те може да са обусловени генетично или да сигнализират за проблеми със здравето. Но все пак добрият сън ще ви помогне те съществено да изсветлеят за сметка на стимулацията на кръвообращението…»

Здрави коси

Падането на косите, повишената им чупливост и лош растеж също може да са следствие от недоспиването. Фоликулите на косъма получават необходимите вещества, витамини и микроелементи от кръвта. А ако кръвотокът е влошен, както става при недостигът на сън, косите стават слаби.

«Освен това стресът и умората предизвикват повишено ниво на хормона кортизол, на фона на което косите започват да падат», уточнява Майкъл Бреус.

Здрав външен вид

«След безсънна нощ ние сме склонни повече да се мръщим и бръчкаме чело – твърди д-р Дорис Дей. – Ъгълчетата на устата слизат надолу, очите почервеняват, цветът на лицето става блед. По всички тези признаци околните може да си помислят, че ще сте болни или изтощени физически».

Това може да доведе до проблеми със самооценката и трудности на работното място. Никой шеф не иска да постави отговорна задача на видимо уморен работник или служител.