Какво не трябва да ядем и да пием преди лягане

Какво не трябва да ядем и да пием преди лягане

На гладен корем се заспива трудно. Факт. Вие отваряте хладилника и хапвате нещо, защото иначе сънят не ви хваща. Трябва обаче да знаете, че има храни и напитки, които не способстват за здравия сън. Кои са те, разкрива пред psychologies.ru нутриционистът Корин Шишпортиш-Еаш.

Мазни храни

Преди сън, когато организмът се готви за почивка, температурата на тялото се понижава с 0,5 до 1 градус. Това е необходимо за бързото заспиване и качествения отдих. За преработката на мазни, тежки храни обаче стомахът губи много енергия. В резултат на това температурата на тялото незначително се повишава, което пречи на нормалната изработка на хормона на съня – мелатонин, и вие заспивате трудно. Затова преди лягане не трябва да се ядат мазни храни, пържени продукти и фастфууд.

Червено месо

Немазното червено месо също е добре да изключите от вечерното меню. Проблемът е в животинския белтък. Протеинът се състои от аминокиселини, които са в състояние да стимулират синтеза на „възбуждащи“ невромедиатори, например норадреналин. Норадреналинът е хормон на приемане на бързи решения. Той се изработва при стрес и в екстремни ситуации.

През нощта обаче това не е необходимо на никого. Освен това говеждото месо например се преработва цели 3 – 4 часа дори по време на бодърстване. А през нощта това отнема цялата вечер, което естествено влияе върху състоянието на организма и съня. Така че най-добре е да замените червеното месо с пилешко, риба или плодове.

Сладко

Има поне две причини да се откажем от сладкото преди сън. Първата: захарта е енергетик. А това означава, че ще ни е трудно да заспим. Втората: реакцията на организма на сладкото е освобождаване на инсулин в кръвта. След 2 – 3 часа това предизвиква обратното състояние – хипогликемия, т.е. рязко падане на нивото на захарта в кръвта, което се съпровожда от чувство на глад. Така вие може да се събудите посред нощ с усещането за неприятна празнина в стомаха.

Черен чай и кафе

Съдържащите се в тях теин и кофеин оказват стимулиращо въздействие на организма, пречейки на съня. Затова преди лягане е най-добре да се пие билков чай, примерно от лайка. Той притежава успокояващо действие.

Шоколад

В неголеми количества черният шоколад с ниско съдържание на захар може да се хапва вечер. Той е богат на триптофан, който пък способства секрецията на серотонин, т.нар. хормон на щастието. А това означава, че черният шоколад помага за снемане на стреса и облекчава заспиването. Главното – да се спрете на едно парченце. Защото какаото пък съдържа теобромин. Това вещество е близък родственик на кофеина и също притежава възбуждащо действие върху нервната система.

Алкохол

Мнозина са ония, които изпиват по чаша – две вино вечер, за да заспят по-добре. На практика този ефект е измамен. Вие действително заспивате по-бързо под въздействието на алкохола, но за сметка на това сънят ви е по-лош. Освен това алкохолът обезводнява организма и вие може да се събудите от банална жажда.

Продукти, богати на витамин С

Цитруси, касис, ягоди, киви и сокове на тяхна основа също притежават ободряващо действие. Затова те, както и всички плодове въобще, е правилно да се ядат през първата половина на деня. Това е по-добре и за храносмилането, и за фигурата, и за спокойния сън.

Пикантна храна

Пикантните подправки повишават температурата на тялото, тормозейки синтеза на мелатонина. Те освен това се преработват трудно, може да предизвикат неприятни усещания и дори болки в стомаха.

5 правила на късната вечеря

– Идеалният вариант за вечерен прием на храна е от 1,5 до 2 часа преди сън. Иначе храната няма да успее да се преработи, което води но натрупване на шлака и токсини в храносмилателния тракт.
– Често се случва за глад ние да приемаме обикновената жажда. Затова преди да седнете на масата за вечеря, изпийте чаша топла вода, билков чай или доматен сок. Това ще притъпи чувството на глад.
– От друга страна, приемът на много течности вечер не е препоръчителен, особено в съчетание със солена храна. Иначе не можете да избегнете торбичките под очите на сутринта.
– Ако все пак сте решили да си устроите късна вечеря, не се нахвърляйте върху храната. Хапнете малко и почакайте 20 – 25 минути. Обикновено толкова време е нужно на мозъка, за да предаде сигналите за насищането.
– Идеален вариант за късна вечеря: варено яйце със свежа краставичка, немазна риба със зелена салата, кисело мляко и сирене тофу.