Какво кара мъжете да харесват пищните женски бедра

Какво кара мъжете да харесват пищните женски бедраСъществува мнение, че сочните бедра правят жената по-изкусителна в очите на мъжа. Това обаче е вторична причина. Всъщност ефектните бедра маскират истинската причина за женската привлекателност – изящната извивка на гръбначния стълб. До този извод са стигнали изследователите от Университета Билкент начело с психолога Дейвид Люис.

За да потвърдят тази теория, учените дали на 300 мъже – участници в изследването, да разгледат силуети на жени с различна степен на извивка на гръбнака и ги помолили да оценят тяхната привлекателност. Най-високи оценки получили дамите с извивка на гръбначния стълб в областта на кръста под ъгъл 45,5. Учените обясняват, че в първобитните общества именно тази извивка давала възможност на представителките на слабия пол да остават работоспособни даже в последните месеци от бременността. Това било много изгодно за мъжете и затова те по-често избирали подобни жени като спътници в живота си. Постепенно с течение на времето ползата от такива особености на анатомията ги направила и сексуално по-привлекателни.

Всъщност, сочните форми на бедрата подчертават извивката на гръбнака в кръста. „Това е изключително важно преимущество – без такава извивка натоварването на бедрата нараства почти с 800%, което практически обездвижва бременната и повишава риска от травми”, обяснява Люис. Ъгълът от 45° е оптимален, тъй като помага на движението, но не подлага жената на риска да получи херния и хронични болки в гърба, които могат да бъдат предизвикани от прекомерното изкривяване на гръбнака.